De Mies van der Rohe award is een van de belangrijkste Europese architectuurprijzen en wordt dit jaar voor de 25e keer uitgereikt. De prijs werd vernoemd naar Ludwig Mies van der Rohe, nog steeds een van de pioniers binnen de hedendaagse architectuur.

Dit jaar valt Harpa in de prijzen.

Het concertgebouw heeft volgens de jury het havengebied van Reykjavik opgewaardeerd en vormt een mooie transitie naar het bruisende stadsleven. De kristalheldere structuur van het gebouw is overduidelijk geïnspireerd op de Ijslandse landschappen en zorgt voor een uniek schouwspel wanneer het water van de haven en de transparante constructie van het concertgebouw het zonlicht aan elkaar doorspelen.

Harpa moest het opnemen tegen vier andere genomineerden Stadshal (Gent), Superkilen (Kopenhagen), Metropol Parasol (Sevilla) en Home for Elderly People( Alcácer do Sal). De indrukwekkende constructie van het concertgebouw wist de jury, bestaande uit onder meer Wiel Arets, Kent Martinussen en Pedro Gadanho, toch te overtuigen.

Harpa is ontstaan onder de vaardige tekenpennen van Henning Larsen Architects, Batteríið Architects en Studio Olafur Eliasson. Naast de award en de eer krijgen ze ook een niet te versmaden geldprijs van 60.000 euro.

Naast Harpa wordt ook het Navede Música Matadero (Red Bull Music Academy) in Madrid in de bloemetjes gezet. Architecten María Langarita and Víctor Navarro krijgen de prijs voor jong talent en zullen ook 20.000 euro rijker zijn.

De prijzen worden op 7 juni tijdens een ceremonie in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona uitgereikt. (KS)

De Mies van der Rohe award is een van de belangrijkste Europese architectuurprijzen en wordt dit jaar voor de 25e keer uitgereikt. De prijs werd vernoemd naar Ludwig Mies van der Rohe, nog steeds een van de pioniers binnen de hedendaagse architectuur. Dit jaar valt Harpa in de prijzen. Het concertgebouw heeft volgens de jury het havengebied van Reykjavik opgewaardeerd en vormt een mooie transitie naar het bruisende stadsleven. De kristalheldere structuur van het gebouw is overduidelijk geïnspireerd op de Ijslandse landschappen en zorgt voor een uniek schouwspel wanneer het water van de haven en de transparante constructie van het concertgebouw het zonlicht aan elkaar doorspelen. Harpa moest het opnemen tegen vier andere genomineerden Stadshal (Gent), Superkilen (Kopenhagen), Metropol Parasol (Sevilla) en Home for Elderly People( Alcácer do Sal). De indrukwekkende constructie van het concertgebouw wist de jury, bestaande uit onder meer Wiel Arets, Kent Martinussen en Pedro Gadanho, toch te overtuigen. Harpa is ontstaan onder de vaardige tekenpennen van Henning Larsen Architects, Batteríið Architects en Studio Olafur Eliasson. Naast de award en de eer krijgen ze ook een niet te versmaden geldprijs van 60.000 euro. Naast Harpa wordt ook het Navede Música Matadero (Red Bull Music Academy) in Madrid in de bloemetjes gezet. Architecten María Langarita and Víctor Navarro krijgen de prijs voor jong talent en zullen ook 20.000 euro rijker zijn. De prijzen worden op 7 juni tijdens een ceremonie in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona uitgereikt. (KS)