Met de opening van de Burj Dubai wil het emiraat het jaar 2010 optimistisch starten.

Derde keer, goede keer. Dat geldt ook voor de Burj Dubai, want de opening van de hoogste toren ter wereld werd al twee keer uitgesteld. Daar zat de economische crisis natuurlijk voor heel wat tussen. Nochtans beleefde Dubai bij de start van de bouw in 2004 een economisch hoogtepunt.

In totaal werkten meer dan 12.000 arbeiders mee aan het project. Hun werkomstandigheden leidden tot heel wat kritiek van mensenrechtenactivisten. En ook milieuactivisten zijn allesbehalve te spreken over de toren. Maar ondanks al die kritiek wordt de toren als een architecturaal wonder gezien. Dat mag ook wel voor dat prijskaartje: maar liefst 1,5 biljoen dollar.

Goed bewaard geheim

Met de Burj Dubai, wat zoveel als 'toren van Dubai' betekent, breidt het emiraat een vervolg aan zijn lijstje met excessieve records. Naast de hoogste toren kon het land eerder al pronken met zijn door mensen aangelegde eilandjes in de vorm van palmbomen en zijn overdekte skipiste te midden van de woestijn.

Hoe hoog de toren nu exact is, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Meer dan 800 meter alleszins, speculaties over 818 meter doen de ronde. Of die geruchten kloppen zal projectontwikkelaar Emaar Properties PJSC tijdens de opening bekendmaken.

Elien Haentjens

Met de opening van de Burj Dubai wil het emiraat het jaar 2010 optimistisch starten.Derde keer, goede keer. Dat geldt ook voor de Burj Dubai, want de opening van de hoogste toren ter wereld werd al twee keer uitgesteld. Daar zat de economische crisis natuurlijk voor heel wat tussen. Nochtans beleefde Dubai bij de start van de bouw in 2004 een economisch hoogtepunt. In totaal werkten meer dan 12.000 arbeiders mee aan het project. Hun werkomstandigheden leidden tot heel wat kritiek van mensenrechtenactivisten. En ook milieuactivisten zijn allesbehalve te spreken over de toren. Maar ondanks al die kritiek wordt de toren als een architecturaal wonder gezien. Dat mag ook wel voor dat prijskaartje: maar liefst 1,5 biljoen dollar. Goed bewaard geheim Met de Burj Dubai, wat zoveel als 'toren van Dubai' betekent, breidt het emiraat een vervolg aan zijn lijstje met excessieve records. Naast de hoogste toren kon het land eerder al pronken met zijn door mensen aangelegde eilandjes in de vorm van palmbomen en zijn overdekte skipiste te midden van de woestijn. Hoe hoog de toren nu exact is, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Meer dan 800 meter alleszins, speculaties over 818 meter doen de ronde. Of die geruchten kloppen zal projectontwikkelaar Emaar Properties PJSC tijdens de opening bekendmaken. Elien Haentjens