Alleen kenners van het Brusselse architectuurpatrimonium kennen de naam van architect Jean-Jules Eggericx (1884 - 1963). Toch speelde hij een nationale rol. In Oostende werd hij bijvoorbeeld aangesteld tot de urbanist voor de naoorlogse wederopbouw van de stad. Maar Eggericx was vooral in het interbellum toonaangevend als modern ontwerper.

In 1925 ontwierp hij bijvoorbeeld het huis Petrucci in de Van Praeterestraat te Elsene. In die tijd werkte hij ook samen met de vroeg gestorven architect Ewaud Van Tonderen over wie we weinig weten, maar die als Nederlander, zorgde voor de populariteit van de moderne Nederlandse architectuur in België. Het huis Petrucci ziet er inderdaad vrij 'Hollands' uit. Eggericx was ook weg van de Engelse tuinwijken. Hij ontwierp dan ook de mooiste tuinwijken van ons land, Le Logis en Floréal in Watermaal-Bosvoorde. Deze wijken, modern, maar met een rustiek Brits kantje, blijven bijzonder populaire woonbuurten. Wie deze wijken niet kent, raden we aan om er even door te wandelen.

Jean-Jules Eggericx bouwde niet alleen de pittoreske tuinwijken, in 1923 associeerde hij zich ook met architect Raphaël Verwilghen om grote en hoge flatgebouwen voor appartementen en kantoren te bouwen aan de de Meeûs Squaire in Brussel.

Zijn rijke archief werd onlangs volledig geordend, wat toeliet om zijn werk grondig te bestuderen. Dit resulteert tevens in een fraaie tentoonstelling en catalogus waaraan onder meer Marc Dubois, Francis Strauven, Raf Steel en Maurice Culot hebben meegewerkt.

Piet Swimberghe

De expo "Jean-Jules Eggericx, de gentleman architect", loopt van 11 december tot 7 april in de Fondation pour L'Architecture, Kluisstraat 55 te Elsene, van maandag tot vrijdag van 12 tot 18u en zaterdag en zondag van 10u30 tot 18u.

Alleen kenners van het Brusselse architectuurpatrimonium kennen de naam van architect Jean-Jules Eggericx (1884 - 1963). Toch speelde hij een nationale rol. In Oostende werd hij bijvoorbeeld aangesteld tot de urbanist voor de naoorlogse wederopbouw van de stad. Maar Eggericx was vooral in het interbellum toonaangevend als modern ontwerper. In 1925 ontwierp hij bijvoorbeeld het huis Petrucci in de Van Praeterestraat te Elsene. In die tijd werkte hij ook samen met de vroeg gestorven architect Ewaud Van Tonderen over wie we weinig weten, maar die als Nederlander, zorgde voor de populariteit van de moderne Nederlandse architectuur in België. Het huis Petrucci ziet er inderdaad vrij 'Hollands' uit. Eggericx was ook weg van de Engelse tuinwijken. Hij ontwierp dan ook de mooiste tuinwijken van ons land, Le Logis en Floréal in Watermaal-Bosvoorde. Deze wijken, modern, maar met een rustiek Brits kantje, blijven bijzonder populaire woonbuurten. Wie deze wijken niet kent, raden we aan om er even door te wandelen. Jean-Jules Eggericx bouwde niet alleen de pittoreske tuinwijken, in 1923 associeerde hij zich ook met architect Raphaël Verwilghen om grote en hoge flatgebouwen voor appartementen en kantoren te bouwen aan de de Meeûs Squaire in Brussel. Zijn rijke archief werd onlangs volledig geordend, wat toeliet om zijn werk grondig te bestuderen. Dit resulteert tevens in een fraaie tentoonstelling en catalogus waaraan onder meer Marc Dubois, Francis Strauven, Raf Steel en Maurice Culot hebben meegewerkt. Piet Swimberghe