Handgemaakt vlechtwerk slaat brug tussen Spanje en China

© Miralles-Tagliabue

De Spaanse tijger stelt de ontwikkeling van steden in verleden en toekomst centraal.

Met zijn zesduizend vierkante meter behoort het Spaanse bouwwerk tot de grootste paviljoenen op de Wereldexpo in Sjanghai. Ontwerpersduo Enric Miralles en Benedetta Tagliabue lieten de traditionele vierkante vorm van een paviljoen achterwege en kozen voor een grillige vorm met rondingen.

Het Spaanse bouwwerk is bekleed met in Sjanghai handgevlochten matten. De bijnaam, tijger, is een verwijzing naar de kleur van de bekleding. Het ondersteunende stalen framework wordt verstopt onder achthonderd beige, bruine en zwarte panelen.

Het Spaanse ontwerpersduo koos voor deze tijgerkleuren, omdat de Chinezen in 2010 het elegante roofdier vieren. Door de geweven bekleding en het stalen onderstel confronteert het paviljoen handenarbeid en hightech met elkaar.

Kalligrafie

Het vlechtwerk, zowel in Spanje als in China een traditie, symboliseert de vriendschapsbrug tussen de twee landen. Om het grillige kunstwerk een passende uitstraling te geven werd op de buitenmuur in Chinese kalligrafie een vers uit een lokaal gedicht aangebracht. Het bouwwerk moet bezoekers duidelijk maken dat in het Europese land traditie en moderniteit zonder enig probleem naast elkaar bestaan.

In de drie expohallen vormen de Spaanse steden het centrale thema. Het toekomstige stadsbeeld komt zowel in woord als in beeld uitgebreid aan bod. Voor die beelden zorgen drie Spaanse filmregisseurs: Bigas Luna, Basilio Martin Patino en Isabel Coixet.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content