Zopas werd de eerste steen gelegd van een toch wel uniek museumproject op de West Bank. In Ramallah wordt het eerste Palestijnse museum gebouwd: cultureel en politiek een gedurfd project. Het idee voor het Palestijnse museum is al 15 jaar oud en werd ooit gepland in Jerusalem. Het duurde dus een hele poos vooraleer het project daadwerkelijk vorm kreeg. Maar het initiële idee bleef bewaard. Het is zeker politiek geladen. Bovendien wordt het Palestijnse 'People's Museum' in bezet gebied gebouwd, op de campus van de Birzeit universiteit te Ramallah op de West Bank.

Het wordt een dynamisch museum, zegt Jack Persekian, directeur van de Welfare Association, de non profit organisatie die het project ontwikkelt. Het People's Museum wil natuurlijk de aanwezigheid van de Palestijnse cultuur in Israël onderstrepen, zowel in het verleden als in het heden. Het wordt meer dan een archeologisch museum, er gaat veel aandacht naar de levende cultuur.

Het museum werd ontworpen door het Ierse architectenbureau Heneghan Peng, een associatie van Roisin Heneghan en Shi Fu Peng. Het bureau is ook bezig met het Grand Egyptian Museum nabij de piramiden in Egypte. Het moderne People's Museum wordt 3000 m2 groot en omvat ook een bibliotheek en amfitheater. De bedoeling is dat het ook zal fungeren als een soort cultureel centrum voor de Palestijnen en een toeristische attractie kan worden. De bouw is gestart en de afwerking zou voor volgend jaar zijn.

Piet Swimberghe

Zopas werd de eerste steen gelegd van een toch wel uniek museumproject op de West Bank. In Ramallah wordt het eerste Palestijnse museum gebouwd: cultureel en politiek een gedurfd project. Het idee voor het Palestijnse museum is al 15 jaar oud en werd ooit gepland in Jerusalem. Het duurde dus een hele poos vooraleer het project daadwerkelijk vorm kreeg. Maar het initiële idee bleef bewaard. Het is zeker politiek geladen. Bovendien wordt het Palestijnse 'People's Museum' in bezet gebied gebouwd, op de campus van de Birzeit universiteit te Ramallah op de West Bank. Het wordt een dynamisch museum, zegt Jack Persekian, directeur van de Welfare Association, de non profit organisatie die het project ontwikkelt. Het People's Museum wil natuurlijk de aanwezigheid van de Palestijnse cultuur in Israël onderstrepen, zowel in het verleden als in het heden. Het wordt meer dan een archeologisch museum, er gaat veel aandacht naar de levende cultuur. Het museum werd ontworpen door het Ierse architectenbureau Heneghan Peng, een associatie van Roisin Heneghan en Shi Fu Peng. Het bureau is ook bezig met het Grand Egyptian Museum nabij de piramiden in Egypte. Het moderne People's Museum wordt 3000 m2 groot en omvat ook een bibliotheek en amfitheater. De bedoeling is dat het ook zal fungeren als een soort cultureel centrum voor de Palestijnen en een toeristische attractie kan worden. De bouw is gestart en de afwerking zou voor volgend jaar zijn. Piet Swimberghe