David Chipperfield wordt curator Architectuurbiënnale Venetië

© EPA

Als eerste Brit in de geschiedenis van de grootste architectuurtentoonstelling ter wereld mag Chipperfield als curator optreden.

Als eerste Brit in de geschiedenis van de Architectuurbiënnale van Venetië krijgt David Chipperfield de eer om de grootste architectuurtentoonstelling ter wereld te coördineren. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Kazumo Sejima van het Japanse architectenbureau Sanaa.

“Na een aantal edities, waarin zowel de sociologische, technologische als stedelijke aspecten van architectuur centraal stonden, wilden we een curator met aandacht voor de architectuur zelf als discipline”, stelt Paolo Baratta.

Volgens de voorzitter van de Biënnale stelt Chipperfield vragen over de elementen waaruit architectuur is opgebouwd, over de objectieven die het voor ogen heeft en over de middelen die het inzet om ruimtes vorm te geven. Daarom zal de volgende biënnale volgens Baratta de nadruk leggen op de relatie tussen intussen beroemde architecten en de jongere generaties die aan hen refereren.

Ook Chipperfield zelf, wiens architectenbureau in Londen gevestigd is, legt de nadruk op die verwijzingen. “De dialoog kan zowel gemeenschappelijke elementen naar voren brengen als provocatie oproepen. Door verbanden te scheppen binnen de architectuur, maar ook met andere disciplines, willen we de rijkdom van de architecturale praktijk in de kijker zetten. Want terwijl het werk van de individuele architecten aan belang wint, vormt ons beroep en onze rol in de maatschappij een voortdurende uitdaging.”

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content