Brussels elegantste plek, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, is aan een heropleving toe. Door het betrekken van een nieuwe aandeelhouder en een verhoging van het kapitaal met een kwart, wordt straks ook de restauratie van het gebouw afgerond. Geen slechte zaak voor het hart van de hoofdstad.

Deze prachtige winkelgalerij uit het midden van de 19de eeuw, een van de mooiste van Europa, is een van de zeldzame monumenten van Brussel, die de afbraakwoede van de jaren '60 en '70 heeft doorstaan.

Het gebouw werd trouwens al grotendeels gerestaureerd. Van de grote middengalerijen werden bijvoorbeeld de glazen koepel en de originele beschildering met faux marbre hersteld.

Straks worden ook een aantal appartementen gerenoveerd en krijgt het kruispunt met de Beenhouwerstraat zijn glazen koepel terug. Tegen 2014 zou ook de Prinsengalerij worden hersteld.

Kapitaalsverruiming

Om deze werken te realiseren heeft de Société Civile Anonyme des Galeries Royales Saint-Hubert, de oorspronkelijke bouwheer, een partner aangetrokken. Nu neemt ook de Société Financière des Sucres (Finasucre) voor ongeveer 25 % deel in het kapitaal.

We merken op dat het oorspronkelijke vennootschap nog steeds grotendeels in het bezit is van de families die het gebouw in het midden van de 19de eeuw hebben opgetrokken. Door deze kapitaalsverruiming wordt niet alleen het eigen patrimonium gerestaureerd. Het ligt in de bedoeling om ook bouwvallige panden in de directe omgeving te verwerven, met het oog op een uitbreiding van het patrimonium.

Directe omgeving

Op die manier wil men ook de directe omgeving van de galerij aantrekkelijker maken. Want het moet gezegd, Brussel is een van de zeldzame hoofdsteden waar er tot in het hart verkrotte woningen staan.

Zoiets is in hartje Parijs of Londen gewoon ondenkbaar. De gehele operatie dient ook het commerciële leven in de galerij aan te wakkeren. Naar verluidt komt binnenkort 10 % van de winkels vrij. Het is de bedoeling om het commerciële aanbod te verruimen en verrijken.

Piet Swimberghe

Brussels elegantste plek, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, is aan een heropleving toe. Door het betrekken van een nieuwe aandeelhouder en een verhoging van het kapitaal met een kwart, wordt straks ook de restauratie van het gebouw afgerond. Geen slechte zaak voor het hart van de hoofdstad. Deze prachtige winkelgalerij uit het midden van de 19de eeuw, een van de mooiste van Europa, is een van de zeldzame monumenten van Brussel, die de afbraakwoede van de jaren '60 en '70 heeft doorstaan. Het gebouw werd trouwens al grotendeels gerestaureerd. Van de grote middengalerijen werden bijvoorbeeld de glazen koepel en de originele beschildering met faux marbre hersteld. Straks worden ook een aantal appartementen gerenoveerd en krijgt het kruispunt met de Beenhouwerstraat zijn glazen koepel terug. Tegen 2014 zou ook de Prinsengalerij worden hersteld. KapitaalsverruimingOm deze werken te realiseren heeft de Société Civile Anonyme des Galeries Royales Saint-Hubert, de oorspronkelijke bouwheer, een partner aangetrokken. Nu neemt ook de Société Financière des Sucres (Finasucre) voor ongeveer 25 % deel in het kapitaal. We merken op dat het oorspronkelijke vennootschap nog steeds grotendeels in het bezit is van de families die het gebouw in het midden van de 19de eeuw hebben opgetrokken. Door deze kapitaalsverruiming wordt niet alleen het eigen patrimonium gerestaureerd. Het ligt in de bedoeling om ook bouwvallige panden in de directe omgeving te verwerven, met het oog op een uitbreiding van het patrimonium. Directe omgevingOp die manier wil men ook de directe omgeving van de galerij aantrekkelijker maken. Want het moet gezegd, Brussel is een van de zeldzame hoofdsteden waar er tot in het hart verkrotte woningen staan. Zoiets is in hartje Parijs of Londen gewoon ondenkbaar. De gehele operatie dient ook het commerciële leven in de galerij aan te wakkeren. Naar verluidt komt binnenkort 10 % van de winkels vrij. Het is de bedoeling om het commerciële aanbod te verruimen en verrijken. Piet Swimberghe