Vijf gebouwen uit de beginperiode van Jo Crepain worden beschermd.

Vier woningen en een appartementsgebouw van Jo Crepain, die in 2008 op 58-jarige leeftijd aan kanker overleed, worden voorlopig beschermd. De definitieve bescherming volgt in principe na verder onderzoek. De in Brugge geboren architect woonde meer dan veertig jaar in Kapellen. In die omgeving staan dan ook heel wat van zijn realisaties. Die zijn naar aanleiding van een tentoonstelling gebundeld in een heuse architectuurfietsroute.

"Jo Crepain was één van de belangrijkste architecten van de lage landen in de tweede helft van de twintigste eeuw. Deze vijf bouwprojecten zijn illustratief voor de ontwikkelingen binnen en het denken over het individuele wonen in de jaren 1970 in Vlaanderen. Een aantal sterke individuen zoals Crepain experimenteerden met een nieuwe architectuurtaal en hebben een niet te onderschatten invloed op de latere generaties architecten", stelt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA).

Pionier

Ook de vijf nu beschermde gebouwen liggen allemaal in Kapellen. Het gaat om vier woningen en een appartementsgebouw, die allemaal uit zijn beginperiode dateren. Zo is de woning met kapperszaak aan de Hoevensebaan nummer 87 zelfs Crepains allereerste project. Hoewel hij het als student tekende, viel hij er in de jaren zeventig verschillende keren mee in de prijzen.

Ook voor zijn appartementsgebouw aan de Engelselei werd Crepain in de bloemetjes gezet. In 1981 werd het bekroond met de Baksteenprijs. Voor het eerst gebruikte een architect rode baksteen in plaats van betonsteen. Zo wou Crepain zorgen voor een 'naadloze inpassing in het straatbeeld'.

Tot slot is er de driegroepswoning in de P.Spethstraat. Die past dan weer binnen de beperkte context van de rijbebouwing. Hiervoor creëerde Crepain drie semi-identieke woningen, geschoeid op eenzelfde gevelconcept, basisplan en snede, en met onderling verbonden tuinen.

Elien Haentjens

Vijf gebouwen uit de beginperiode van Jo Crepain worden beschermd. Vier woningen en een appartementsgebouw van Jo Crepain, die in 2008 op 58-jarige leeftijd aan kanker overleed, worden voorlopig beschermd. De definitieve bescherming volgt in principe na verder onderzoek. De in Brugge geboren architect woonde meer dan veertig jaar in Kapellen. In die omgeving staan dan ook heel wat van zijn realisaties. Die zijn naar aanleiding van een tentoonstelling gebundeld in een heuse architectuurfietsroute. "Jo Crepain was één van de belangrijkste architecten van de lage landen in de tweede helft van de twintigste eeuw. Deze vijf bouwprojecten zijn illustratief voor de ontwikkelingen binnen en het denken over het individuele wonen in de jaren 1970 in Vlaanderen. Een aantal sterke individuen zoals Crepain experimenteerden met een nieuwe architectuurtaal en hebben een niet te onderschatten invloed op de latere generaties architecten", stelt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). Pionier Ook de vijf nu beschermde gebouwen liggen allemaal in Kapellen. Het gaat om vier woningen en een appartementsgebouw, die allemaal uit zijn beginperiode dateren. Zo is de woning met kapperszaak aan de Hoevensebaan nummer 87 zelfs Crepains allereerste project. Hoewel hij het als student tekende, viel hij er in de jaren zeventig verschillende keren mee in de prijzen. Ook voor zijn appartementsgebouw aan de Engelselei werd Crepain in de bloemetjes gezet. In 1981 werd het bekroond met de Baksteenprijs. Voor het eerst gebruikte een architect rode baksteen in plaats van betonsteen. Zo wou Crepain zorgen voor een 'naadloze inpassing in het straatbeeld'. Tot slot is er de driegroepswoning in de P.Spethstraat. Die past dan weer binnen de beperkte context van de rijbebouwing. Hiervoor creëerde Crepain drie semi-identieke woningen, geschoeid op eenzelfde gevelconcept, basisplan en snede, en met onderling verbonden tuinen. Elien Haentjens