Architect Stéphane Beel renoveert Afrikamuseum

Architect Stéphane Beel renoveert Afrikamuseum
© Stéphane Beel Architecten

Als eerste komt de bouw van het nieuwe inkompaviljoen naast het Koloniënpaleis aan de beurt. Als alles volgens plan verloopt, begint men in 2013 met de restauratie, renovatie en herinrichting van het huidige museumgebouw.

Het consortium onder leiding van Stéphane Beel kwam als winnaar uit de bus van de architectuurwedstrijd die de Regie der Gebouwen in 2007 uitschreef. Oorspronkelijk stelde de architect een groter inkompaviljoen voor. Maar om het beter te kunnen integreren in zijn groene omgeving, is het beperkt tot een gelijkvloers en één verdieping.

Flexibel kader

Door een ondergrondse tentoonstellingsgalerij is het paviljoen met het museum verbonden. Daarin bevinden zich twee tentoonstellingszalen en een flexibele ruimte. In het nieuwe onthaalpaviljoen komen onder andere een shop, restaurant en picknickruimte voor kinderen.

De permanente tentoonstelling in het huidige gebouw zal plaatsmaken voor een referentietentoonstelling, die de bezoekers een flexibel kader biedt om het hedendaagse Midden-Afrika gemakkelijker te begrijpen.

De collectie en archieven worden gecentraliseerd in een nieuwe "collectietoren" en de wetenschappelijke diensten in het CAPA-gebouw. In het Koloniënpaleis wordt een congrescentrum en mediatheek ondergebracht.

Elien Haentjens

De maquette van de site © Stéphane Beel Architecten

Snede vanuit Franse tuin © Stéphane Beel Architecten

Directiepaviljoen © Stéphane Beel Architecten

Centraal perspectief vanuit Franse tuin © Stéphane Beel Architecten

Zicht op de nieuwe gevel vanuit de Franse tuin © Stéphane Beel Architecten

Zicht op de gevel langs de Leuvensesteenweg © Stéphane Beel Architecten

Doorsnede © Stéphane Beel Architecten

Maquette van het nieuwe museum © Stéphane Beel Architecten