De gerenommeerde monumentenzorgorganisatie Europa Nostra verrast ons met een spectaculair project om een lijst op te stellen van de 7 meest bedreigde cultuurhistorische sites van Europa. De definitieve lijst wordt op hun 50ste congres in juni bekendgemaakt. Tot 15 maart mag je Europa Nostra suggesties doorspelen.
Europa Nostra heeft een naam en faam inzake de bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed. Europa Nostra is een netwerk van verenigingen die over heel Europa actief zijn. Op die manier wordt al wie om de bescherming van erfgoed bekommerd is samengebracht. Het idee om een lijst op te stellen van de 7 meest bedreigde sites is geïnspireerd op een gelijkaardig initiatief van de US National Trust for Historic Preservation. De US National Trust pakt al 25 jaar jaarlijks met zo'n lijst uit. Alle verenigingen, overheden of zelfs particulieren kunnen tot 15 maart een dossier indienen over een dergelijke bedreigde site. "Dat kan gaan van een kasteel, dorp tot een cultureel landschap," aldus Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, Secretaris-Generaal van Europa Nostra, "Eerst wordt een shortlist van 14 gevallen opgemaakt.

Op het 50ste congres van Europa Nostra in Athene, op 16 juni 2013, wordt dan de definitieve selectie van zeven gemaakt. We hebben natuurlijk geen kandidaten te kort!". Waarom kiezen voor een lijst van zeven? "We zouden natuurlijk een lijst van de honderd meest bedreigde site kunnen maken, geen probleem," zegt de Secretaris-Generaal Quaedvlieg-Mihailovic, maar een lijst van zeven is krachtiger. Zeven is ook een magisch getal en verwijst even naar de Zeven Wereldwonderen, wat de link met de monumentenzorg meteen verduidelijkt. De lijst wordt een symbolisch werkinstrument dat we elk jaar zullen vernieuwen. Elk jaar komt er dus een nieuwe lijst. Een beperkte lijst van zeven is ook haalbaar, want het is de bedoeling dat we ons voor deze bedreigde sites inzetten." Europa Nostra heeft ook de steun gekregen van de Council of Europe Development Bank (CEB). Dus worden er fondsen vrijgemaakt om projecten op touw te zetten. Het partnership met de bank is van cruciaal belang. Het is ook de bedoeling om met man en macht de betrokken overheden te sensibiliseren.

Voor meer informatie en kandidatuurstellingen verwijzen we naar de site van Europa Nostra: www.europanostra.org. Met dit initiatief wordt ook tegemoet getreden aan het credo van de beroemde tenor Placido Domingo, de voorzitter van Europa Nostra, die stelt dat het culturele erfgoed net zo belangrijk is als goud of olie. Nu is het culturele toerisme ook een van dé goudmijnen van de Europese economie, een bron van inkomsten die in deze barre tijden beter gekoesterd kan worden.

Piet Swimberghe

De gerenommeerde monumentenzorgorganisatie Europa Nostra verrast ons met een spectaculair project om een lijst op te stellen van de 7 meest bedreigde cultuurhistorische sites van Europa. De definitieve lijst wordt op hun 50ste congres in juni bekendgemaakt. Tot 15 maart mag je Europa Nostra suggesties doorspelen. Europa Nostra heeft een naam en faam inzake de bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed. Europa Nostra is een netwerk van verenigingen die over heel Europa actief zijn. Op die manier wordt al wie om de bescherming van erfgoed bekommerd is samengebracht. Het idee om een lijst op te stellen van de 7 meest bedreigde sites is geïnspireerd op een gelijkaardig initiatief van de US National Trust for Historic Preservation. De US National Trust pakt al 25 jaar jaarlijks met zo'n lijst uit. Alle verenigingen, overheden of zelfs particulieren kunnen tot 15 maart een dossier indienen over een dergelijke bedreigde site. "Dat kan gaan van een kasteel, dorp tot een cultureel landschap," aldus Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, Secretaris-Generaal van Europa Nostra, "Eerst wordt een shortlist van 14 gevallen opgemaakt. Op het 50ste congres van Europa Nostra in Athene, op 16 juni 2013, wordt dan de definitieve selectie van zeven gemaakt. We hebben natuurlijk geen kandidaten te kort!". Waarom kiezen voor een lijst van zeven? "We zouden natuurlijk een lijst van de honderd meest bedreigde site kunnen maken, geen probleem," zegt de Secretaris-Generaal Quaedvlieg-Mihailovic, maar een lijst van zeven is krachtiger. Zeven is ook een magisch getal en verwijst even naar de Zeven Wereldwonderen, wat de link met de monumentenzorg meteen verduidelijkt. De lijst wordt een symbolisch werkinstrument dat we elk jaar zullen vernieuwen. Elk jaar komt er dus een nieuwe lijst. Een beperkte lijst van zeven is ook haalbaar, want het is de bedoeling dat we ons voor deze bedreigde sites inzetten." Europa Nostra heeft ook de steun gekregen van de Council of Europe Development Bank (CEB). Dus worden er fondsen vrijgemaakt om projecten op touw te zetten. Het partnership met de bank is van cruciaal belang. Het is ook de bedoeling om met man en macht de betrokken overheden te sensibiliseren. Voor meer informatie en kandidatuurstellingen verwijzen we naar de site van Europa Nostra: www.europanostra.org. Met dit initiatief wordt ook tegemoet getreden aan het credo van de beroemde tenor Placido Domingo, de voorzitter van Europa Nostra, die stelt dat het culturele erfgoed net zo belangrijk is als goud of olie. Nu is het culturele toerisme ook een van dé goudmijnen van de Europese economie, een bron van inkomsten die in deze barre tijden beter gekoesterd kan worden. Piet Swimberghe