Architect piramide Louvre bekroond

De Chinese architect I.M. Pei krijgt één van de meest prestigieuze architectuurprijzen ter wereld: de Royal Gold Medal.

De Chinese architect I.M. Pei krijgt één van de meest prestigieuze architectuurprijzen ter wereld: de Royal Gold Medal. Die wil een persoon of groep bekronen die een (in)directe invloed heeft gehad op de vooruitgang van de architectuur.

Het Royal Institute of Britisch Architects (RIBA) koos er dit keer voor om de 92-jarige I.M. Pei met haar koninklijke onderscheiding te bekronen. De architect ontvangt zijn prijs in februari uit de handen van niemand minder dan de Britse Queen. “Als ik zie welke architecten de prijs voor mij gekregen hebben, ben ik erg vereerd. Ik kijk er naar uit om in februari RIBA-voorzitter Ruth Reed en architect David Adjaye, die me genomineerd heeft, persoonlijk te bedanken.”

Aldaye beschouwt Pei al van tijdens zijn eigen studies architectuur als een voorbeeld. “Pei slaagt er, schijnbaar moeiteloos, in om complexe situaties in een buitengewoon heldere architectuur te vertalen. Bovendien blinken zijn creaties uit in precisie, kwaliteit en aandacht voor het detail. Zo blinkt zijn piramide voor het Louvre uit door zijn moderniserende, verenigende en de zwaartekracht tartende krachten.”

Grote museumprojecten

I.M. Pei is geboren in China, maar vertrok op achttienjarige leeftijd naar de Verenigde Staten voor zijn studies. Hij is nadien nooit meer naar zijn vaderland teruggekeerd. Tijdens zijn opleiding kreeg hij onder meer les van Walter Gropius en Marcel Breuer. Daardoor kwam hij onder de invloed van de Internationale Stijl.

In 1955 begon hij een eigen kantoor. Naast zijn bekendste project, de uitbreiding van het Louvre, realiseerde Pei onder meer de Bank of China Tower in Hongkong (1989) en de John F. Kennedy Library in Boston (1979). De laatste jaren heeft hij grote museumprojecten afgewerkt in Luxemburg, China en Qatar.

Nog actief

In totaal bouwde hij zo’n 170 gebouwen en ontwierp hij vijftig stedenbouwkundige plannen. Daarvoor kreeg hij onder andere in de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan belangrijke architectuurprijzen. Zo ontving hij in 1983 de Pritzker Price, de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuur.

Zelfs op zijn gezegende leeftijd is I.M. Pei nog steeds actief. Al heeft hij wel al te kennen gegeven dat hij zijn laatste publieke gebouw heeft ontworpen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content