Willow Patern.

Dit servies komt uit een van de grootste en oudste pottenbakkerscentra van het Westen, nl. uit Staffordshire in Engeland, waar sinds de 18de eeuw op industriële wijze keramiek wordt geproduceerd. Het is de bakermat van de industriële productie. Let wel, er waren ook artisanale pottenbakkers in Staffordshire, maar al in de 18de eeuw schakelde men over op mechanische procédés. Daar werd bijvoorbeeld de eerste transferprinting gedaan, dus keramiek versierd met een drukdecor. Dit servies is daar trouwens een mooi voorbeeld van. Het beroemde Willow Patern, patroon van de treurwilg, ontstond in de 18de eeuw en werd helemaal geinspireerd op de Chinese rotstuinen die we op Chinees porselein zien. De Willow Patern werd ontzetten populair en werd ook overal geproduceerd, van de States tot in ons land, maar de eerste exemplaren komen uit Engeland.

Dit servies uit Fenton (Staffordshire) komt uit een van de vele ateliers die daar sinds de 19de eeuw actief waren. Velen hebben gelijkaardig serviesgoed vervaardigd. In Engeland wordt deze keramiek nog steeds verzameld, hoewel ook ginds de prijzen zijn gedaald, maar er wordt in ieder geval meer voor opgehoest dan bij ons. Zo'n servies kan je hier vinden op de rommelmarkt voor 75 euro, maar in een speciaalzaak zal je er het dubbele voor neertellen. Het is niet zo oud: naoorlogs.

Willow Patern.Dit servies komt uit een van de grootste en oudste pottenbakkerscentra van het Westen, nl. uit Staffordshire in Engeland, waar sinds de 18de eeuw op industriële wijze keramiek wordt geproduceerd. Het is de bakermat van de industriële productie. Let wel, er waren ook artisanale pottenbakkers in Staffordshire, maar al in de 18de eeuw schakelde men over op mechanische procédés. Daar werd bijvoorbeeld de eerste transferprinting gedaan, dus keramiek versierd met een drukdecor. Dit servies is daar trouwens een mooi voorbeeld van. Het beroemde Willow Patern, patroon van de treurwilg, ontstond in de 18de eeuw en werd helemaal geinspireerd op de Chinese rotstuinen die we op Chinees porselein zien. De Willow Patern werd ontzetten populair en werd ook overal geproduceerd, van de States tot in ons land, maar de eerste exemplaren komen uit Engeland.Dit servies uit Fenton (Staffordshire) komt uit een van de vele ateliers die daar sinds de 19de eeuw actief waren. Velen hebben gelijkaardig serviesgoed vervaardigd. In Engeland wordt deze keramiek nog steeds verzameld, hoewel ook ginds de prijzen zijn gedaald, maar er wordt in ieder geval meer voor opgehoest dan bij ons. Zo'n servies kan je hier vinden op de rommelmarkt voor 75 euro, maar in een speciaalzaak zal je er het dubbele voor neertellen. Het is niet zo oud: naoorlogs.