Wat weet u over Neusilber of paktong?

neusilber © d

Geachte,

Wij hadden graag informatie, uw mening en eventuele waardeschatting van de voorwerpen waarvan u hierbij een aantal foto’s vindt.

Het betreft een tafelgarnituur bestaande uit twee schalen op voet en een hoge (soort?)vaas ook op voet.

Aan de onderkant van de voet van de drie voorwerpen is een naam gestanst (Henniger?) vermoedelijk de naam van de fabrikant. Daarnaast is bij een van de schalen met een scherp voorwerp de nummercombinatie 11024 (of 11094) en 7002 (of 700Z) gekrast.

Neusilber of paktong.

Deze vaas en fruitschalen stonden eind 19de eeuw op een pronktafel tussen sierlijke sierviezen, tijdens een voorname maaltijd. Vermoedelijk waren er meer van. Het gaat wellicht om kristal gevat in een metalen voet geproduceerd door de Berlijnse firma Henniger. De gebroeders Henniger begonnen hun zilveratelier in 1824 en specialiseerden zich in namaak zilver. Het gaat immers om een legering die er als zilver uitziet, maar waar geen zilver in zit. Dit metaal was al bij de Chinezen bekent en werd reeds in de 18de eeuw via de Oostindische Compagnie naar het Westen verscheept. Het gaat om wat de Chinezen “packfong” of “paktong” noemen, een legering van koper, nikkel en zink die er opgepoetst als zilver uitziet en sinds de 19de eeuw heel veel gebruikt wordt voor bestek en muziekinstrumenten. De Duitsers noemen dit “Neusilber”. Andere termen voor deze legering die dus vanaf de late 18de eeuw ook in Europa werd gemaakt, dragen de volgende benamingen: argentaan, alpaca, cuivre blanc, hotelzilver of German silver. Henniger produceerde dus van dit Neusilber. Wat is nu de waarde van dit stel in een soort neorenaissancestijl? Een 50 à 70 euro voor het ensemble, indien intact. Dit soort “zilverwerk” is niet makkelijk verkoopbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content