Meer weten over antiek? Ontdek ook onze antiekrubriek.

Na het lezen van dit stukje rept iedereen zich naar de rommelmarkt voor een vondst, want dit boekje, "Le Cuisinier Moderne" dat in 1735 te Amsterdam werd uitgegeven en hét kookboek van de 18de eeuw was, werd tussen de vlooien opgediept.

Ook toen al had je inderdaad cultkoks die kookboeken uitgaven. De Franse kok Vincent La Chapelle kookte tussen 1728 en 1731 voor de Engelse ambassadeur in Den Haag en daarna voor de Prins van Oranje en Madame de Pompadour.

Kookbook, gf
Kookbook © gf

Wat een palmares. Hij gaf "Le Cuisinier Moderne" of de "Modern Cook" uit en oogstte daar internationaal succes mee. Met zijn boek leerde hij immers de Engelse aristocraten lekker eten. Het is een verrassend modern en toegankelijk werk waarin hij het zelfs heeft over het bakken van steaks en het dekken van de tafel.

Omdat je het oude Frans nog best kunt lezen, zou ik het zelf wel willen bezitten om als kookboek te gebruiken. Er bestaan wel heruitgaven, maar een origineel exemplaar is veel spannender.

Ook vrijmetselaars aanbidden La Chapelle omdat hij maçonnieke liederen publiceerde en een in Nederland een loge heeft gesticht.

De lezer die het op de kop tikte bezit enkel deel 3, dus zijn boek is onvolledig. Hij kan de reeks misschien aanvullen, want nu en dan komt zoiets in de handel. Voor een enkel deeltje ligt de waarde rond de 500 euro, het volledige, driedelige werk is een veelvoud waard.

Kookbook, gf
Kookbook © gf
Na het lezen van dit stukje rept iedereen zich naar de rommelmarkt voor een vondst, want dit boekje, "Le Cuisinier Moderne" dat in 1735 te Amsterdam werd uitgegeven en hét kookboek van de 18de eeuw was, werd tussen de vlooien opgediept.Ook toen al had je inderdaad cultkoks die kookboeken uitgaven. De Franse kok Vincent La Chapelle kookte tussen 1728 en 1731 voor de Engelse ambassadeur in Den Haag en daarna voor de Prins van Oranje en Madame de Pompadour. Wat een palmares. Hij gaf "Le Cuisinier Moderne" of de "Modern Cook" uit en oogstte daar internationaal succes mee. Met zijn boek leerde hij immers de Engelse aristocraten lekker eten. Het is een verrassend modern en toegankelijk werk waarin hij het zelfs heeft over het bakken van steaks en het dekken van de tafel. Omdat je het oude Frans nog best kunt lezen, zou ik het zelf wel willen bezitten om als kookboek te gebruiken. Er bestaan wel heruitgaven, maar een origineel exemplaar is veel spannender. Ook vrijmetselaars aanbidden La Chapelle omdat hij maçonnieke liederen publiceerde en een in Nederland een loge heeft gesticht. De lezer die het op de kop tikte bezit enkel deel 3, dus zijn boek is onvolledig. Hij kan de reeks misschien aanvullen, want nu en dan komt zoiets in de handel. Voor een enkel deeltje ligt de waarde rond de 500 euro, het volledige, driedelige werk is een veelvoud waard.