Vlaams Aardewerk.

Het gaat om zgn Vlaams Aardewerk vroeger ook Poterie Flamande genoemd, omdat het ook destijds met de Franse term werd verkocht. Het gaat om aardewerk uit de late 19de en vooral 20ste eeuw gemaakt onder meer in Torhout, Kortrijk, Brugge, Sint-Niklaas, Roeselare en Bredene. Het betreft meestal witbakken aardewerk overtrokken met loodglazuren en vrij sombere kleuren. Het Vlaams Aardewerk slaat op van alles en nog wat, want de productie was omvangrijk en veelzijdig, met onder meer tegels, sierpotten, borden en beeldjes.

De pottenbakkerij Caesens.

Het pijpenrekje dat de Zeven Hoofdzonden uitbeeldt was een van de klassiekers uit de modellencollectie van de Kortrijkse pottenbakkerij Caesens. Het bedrijf van de gebroeders Caesens startte in 1908 en nam na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe start toen Constant Desmet er de meesterboetweerder werd. Desmet bekwaamde zich in het bedrijf van concurrent Laigneil en bij Alfons Noseda, eveneens kunstboetseerder. Vermoedelijk was Desmet dus de man die dit leuke pijpenrekje boetseerde. Het werd in verschillende versie afgewerkt, met of zonder glazuur. Een geglazuurd exemplaar was niet alleen detijds duurder, maar wordt ook nu hoger geprezen. Dit exemplaar lijkt niet geglazuurd, maar werd vermoedelijk met olieverf afgewerkt. De waarde ligt rond de 40 à 50 euro. Voor een geglazuurd exemplaar tel je al gauw het dubbele neer.

Voor meer info over Vlaams Aardewerk verwijzen we naar het boek Volksaardewerk in Vlaanderen (uitgeverij Vandewiele).

Vlaams Aardewerk.Het gaat om zgn Vlaams Aardewerk vroeger ook Poterie Flamande genoemd, omdat het ook destijds met de Franse term werd verkocht. Het gaat om aardewerk uit de late 19de en vooral 20ste eeuw gemaakt onder meer in Torhout, Kortrijk, Brugge, Sint-Niklaas, Roeselare en Bredene. Het betreft meestal witbakken aardewerk overtrokken met loodglazuren en vrij sombere kleuren. Het Vlaams Aardewerk slaat op van alles en nog wat, want de productie was omvangrijk en veelzijdig, met onder meer tegels, sierpotten, borden en beeldjes.De pottenbakkerij Caesens.Het pijpenrekje dat de Zeven Hoofdzonden uitbeeldt was een van de klassiekers uit de modellencollectie van de Kortrijkse pottenbakkerij Caesens. Het bedrijf van de gebroeders Caesens startte in 1908 en nam na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe start toen Constant Desmet er de meesterboetweerder werd. Desmet bekwaamde zich in het bedrijf van concurrent Laigneil en bij Alfons Noseda, eveneens kunstboetseerder. Vermoedelijk was Desmet dus de man die dit leuke pijpenrekje boetseerde. Het werd in verschillende versie afgewerkt, met of zonder glazuur. Een geglazuurd exemplaar was niet alleen detijds duurder, maar wordt ook nu hoger geprezen. Dit exemplaar lijkt niet geglazuurd, maar werd vermoedelijk met olieverf afgewerkt. De waarde ligt rond de 40 à 50 euro. Voor een geglazuurd exemplaar tel je al gauw het dubbele neer. Voor meer info over Vlaams Aardewerk verwijzen we naar het boek Volksaardewerk in Vlaanderen (uitgeverij Vandewiele).