Deze vis is een cachepot uit het atelier van de Kortrijkse Pottenbakkerij Noseda. De stamvader van dit pottenbakkersgeslacht, Alfons Noseda, afstammeling van in de 18de eeuw ingeweken Italianen in West-Vlaanderen, begon zijn loopbaan als leerling boetseerder aan de academie van Kortrijk. Dat was omstreeks 1900 toen je in Kortrijk al de toonaangevende pottenbakkerij had van Laigneil, waar hij ook ging werken. Met de financiële ruggesteun van Evarist en Hector Caesens richtte hij in 1908 te Kortrijk een pottenbakkerij op. De pottenbakkerij Caesens-Noseda had meteen succes, aldus auteur Werner De Baere in het boek Volks Aardewerk in Vlaanderen (uitgeverij Marc Van de Wiele, Brugge).

Poterie Flamande

Dit volksaardewerk dat op vele plaatsen werd gemaakt, ondermeer in Kortrijk, Brugge, Oostende en Sint-Niklaas, werd bekend onder de benaming Poterie Flamande. Naast echte potten werd er vooral siergoed vervaardigd, zeker in het atelier van Noseda, dat vooral na de Eerste Wereldoorlog tot bloei kwam.Het bedrijf werd trouwens lang voorgezet door de nazaten van Alfons, met name Antoon Noseda en John Noseda. Het was ook een van de weinige bedrijven die het tot na de Tweede Wereldoorlog uithield. Naast tal van grote stukken boetseerwerk werden er ook van die eenvoudige, maar best decoratieve vissen vervaardigd, die uiteraard vooral aan de kust werden verkocht in souvenirwinkels. De waarde van deze vis ligt rond de 50 euro.

Deze vis is een cachepot uit het atelier van de Kortrijkse Pottenbakkerij Noseda. De stamvader van dit pottenbakkersgeslacht, Alfons Noseda, afstammeling van in de 18de eeuw ingeweken Italianen in West-Vlaanderen, begon zijn loopbaan als leerling boetseerder aan de academie van Kortrijk. Dat was omstreeks 1900 toen je in Kortrijk al de toonaangevende pottenbakkerij had van Laigneil, waar hij ook ging werken. Met de financiële ruggesteun van Evarist en Hector Caesens richtte hij in 1908 te Kortrijk een pottenbakkerij op. De pottenbakkerij Caesens-Noseda had meteen succes, aldus auteur Werner De Baere in het boek Volks Aardewerk in Vlaanderen (uitgeverij Marc Van de Wiele, Brugge).Poterie FlamandeDit volksaardewerk dat op vele plaatsen werd gemaakt, ondermeer in Kortrijk, Brugge, Oostende en Sint-Niklaas, werd bekend onder de benaming Poterie Flamande. Naast echte potten werd er vooral siergoed vervaardigd, zeker in het atelier van Noseda, dat vooral na de Eerste Wereldoorlog tot bloei kwam.Het bedrijf werd trouwens lang voorgezet door de nazaten van Alfons, met name Antoon Noseda en John Noseda. Het was ook een van de weinige bedrijven die het tot na de Tweede Wereldoorlog uithield. Naast tal van grote stukken boetseerwerk werden er ook van die eenvoudige, maar best decoratieve vissen vervaardigd, die uiteraard vooral aan de kust werden verkocht in souvenirwinkels. De waarde van deze vis ligt rond de 50 euro.