De botanicus Rembert Dodoens (Mechelen, 1517 - Leiden, 1585) werd ook in zijn tijd internationaal gewaardeerd voor zijn publicatie van Het Cruydt-Boeck in 1554. Dodoens was als arts actief, en was van 1575 tot 1578 ondermeer keizerlijk lijfarts in Wenen. In 1582 werd hem een leerstoel aangeboden aan de universiteit van Leiden, de stad waar veel protestantse Vlamingen zich vestigden.

Wetenschappelijk

Door zijn ervaring als arts schreef Dodoens een wetenschappelijk kruidenboek dat komaf maakte met het bijgeloof met betrekking tot de plantkunde. Ook zijn classificatie van de planten was wetenschappelijk en modern opgevat. Het Cruydtboeck kende dan ook vele vertalingen en heruitgaven. Deze heruitgave, uitgebreid en herwerkt, werd in 1644 gedrukt bij Baltasar Moretus in Antwerpen. Het is uiteraard een zeldzaam en gezocht boek. De waarde ligt rond de 3000 à 3500 euro, afhankelijk van de originaliteit en staat.

De botanicus Rembert Dodoens (Mechelen, 1517 - Leiden, 1585) werd ook in zijn tijd internationaal gewaardeerd voor zijn publicatie van Het Cruydt-Boeck in 1554. Dodoens was als arts actief, en was van 1575 tot 1578 ondermeer keizerlijk lijfarts in Wenen. In 1582 werd hem een leerstoel aangeboden aan de universiteit van Leiden, de stad waar veel protestantse Vlamingen zich vestigden. WetenschappelijkDoor zijn ervaring als arts schreef Dodoens een wetenschappelijk kruidenboek dat komaf maakte met het bijgeloof met betrekking tot de plantkunde. Ook zijn classificatie van de planten was wetenschappelijk en modern opgevat. Het Cruydtboeck kende dan ook vele vertalingen en heruitgaven. Deze heruitgave, uitgebreid en herwerkt, werd in 1644 gedrukt bij Baltasar Moretus in Antwerpen. Het is uiteraard een zeldzaam en gezocht boek. De waarde ligt rond de 3000 à 3500 euro, afhankelijk van de originaliteit en staat.