Prachtig kopje in Parijs Empireporselein van Halley

Koffiekopje in Porcelaine de Paris © d

Geachte

Ik had graag wat meer info verkregen over een tas met bijhorend onderbord, waarover ikzelf al wel een beetje meer info heb opgezocht. Beide zijn onderaan gesigneerd met de naam “Halley”, en lijken me neoclassicistisch van stijl. Gelet op de verdere motieven, zou ik het stel zelf nader durven omschrijven als Empire, dus gemaakt aan het begin van de 19de eeuw. Of duiden de symbolen misschien nog op de periode net voordien?

Over de naam zelf vond ik slechts beperkte informatie. De naam Halley zou verwijzen naar Charles Halley, gekend als decorateur (vanaf 1793) van fijn en luxueus porselein in het Parijs rond 1800 (vooral bestemd voor luxe hotels zoals Hotel Richelieu). Hij zou een winkel gehad hebben aan de Rue Montmartre. Rond 1811 zou hij samen zijn gaan werken met Lebon, maar aangezien enkel zijn naam vermeld wordt, dateert dit kopje misschien effectief van voor 1811, wat ik ook vermoed op basis van de symbolen? Mijn vraag is of al deze gegevens kunnen kloppen? Mijn eigen datering op basis van de stijl lijkt wel overeen te stemmen met de gegevens die ik vond over Halley. Heeft u aanvullende informatie, en wat is ze zeldzaamheid en waarde van zulke kopjes? Ook dat had ik uiteraard wel graag geweten. Niet onbelangrijk is dan ook de staat, en die lijkt me over het algemeen vrij goed. Vooral het schaaltje heeft een beetje gebruikssporen, zoals te zien op de foto’s.

Porcelaine de Paris.

Het Porcelaine de Paris is een wereldberoemd begrip, niet ten onrechte. Met Sèvres was Frankrijk in de achttiende eeuw een van de kloppende harten van het Europese porselein. Natuurlijk waren er ook beroemde ateliers actief in Duitsland, Engeland en Italië. Overal werd hoogwaardig porselein vervaardigd. Maar dit kopje stamt uit het Empire tijdperk, toen Frankrijk geregeerd werd door de beroemde keizer Napoleon I (1804 – 1815). Napoleon dicteerde een uitgesproken neoclassicistische stijl en gaf ook een boost aan de Franse nijverheid. Hij zorgde onder meer een heropleving van de porseleinmanufacturen. In Parijs waren heel wat porseleinmanufacturen actief, sommigen fabriceerden porselein, andere beschilderden het.

Ode aan de tuin
Ode aan de tuin© d

Halley.

Dit kopje komt inderdaad uit het atelier van Charles Halley die al in 1793 actief was als faiencier en porseleinverkoper in de rue Montmartre 6 te Parijs. Hij zou ook ooit directeur zijn geweest van de porseleinmanufactuur van Caen. Zijn atelier werkte inderdaad samen met het huis Lebon en was actief tot 1822. Parijs was toen uiteraard het hart van de Empirestijl waarvan dit litron koffiekopje net een voorbeeld van is. In die tijd was men tuk op symbolen, waarop het decor is gebaseerd. Het gaat niet om revolutionaire symbolen, doch om verwijzingen naar de land- en tuinbouw. In die periode werd er heel veel porselein van hoge kwaliteit gemaakt. Ook al omdat Napoleon via zijn continentale blokkade de invoer van Engelse keramiek verhinderde. De Engelse creamware was heel populair en verdrong, na het opheven van de blokkade, het porselein gedeeltelijk van de markt. Dit koffiekopje uit het atelier Halley was dus een kleinood voor de happyfew. Het is ook heel verzorgd uitgevoerd met fijne emailkleuren en een goudlusterdecor dat deels werd gepolierd. Dit kopje kan inderdaad van rond 1810 zijn. De waarde ligt rond de 250 euro.

Fraaie litronkop
Fraaie litronkop© d

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content