Kunst- en antiekbeurzen kapen vrij veel aandacht weg in de pers, maar voor de handel in oude boeken, prenten en documenten is er minder belangstelling. En toch groeit de internationale interesse voor de Mechelse Antiquarenbeurs. Lang voor het internet de wereld domineerde en de kunst- en antiekhandel steeds internationaler ging opereren, waren de antiquaren, handelaren dus in oude boeken en documenten, grensoverschrijdend actief.

Hun verkoop catalogi werden toen al internationaal verspreid. Maar antiquaren zijn bescheiden, net als het materiaal dat ze verkopen. Oude boeken, prenten en documenten hebben niet zo'n grote statuswaarde als kunst. Met een kostbare bibliotheek maak je minder impressie dan met een groot kunstwerk. Daardoor ontsnapt de wereld van de antiquaar aan de aandacht van de media.

Deels ten onrechte, want deze markt mag op flink wat internationale belangstelling rekenen. Volgend weekend grijpt in Mechelen de Internationale Antiquaren Beurs plaats met deelnemers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, de UK en ons land. Er zullen heel wat topstukken te zien zijn, van middeleeuwse miniaturen tot 20ste eeuwse prentkunst. Voor wie die wereld even wil induiken is een beursbezoek een must!

Piet Swimberghe

De Antiquarenbeurs in Mechelen gaat door op vrijdag 7/12 van 14 tot 20u, op zaterdag 8/12 van 11 tot 18u en op zondag 9/12 van 11 tot 17u in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5 te Mechelen.

Kunst- en antiekbeurzen kapen vrij veel aandacht weg in de pers, maar voor de handel in oude boeken, prenten en documenten is er minder belangstelling. En toch groeit de internationale interesse voor de Mechelse Antiquarenbeurs. Lang voor het internet de wereld domineerde en de kunst- en antiekhandel steeds internationaler ging opereren, waren de antiquaren, handelaren dus in oude boeken en documenten, grensoverschrijdend actief. Hun verkoop catalogi werden toen al internationaal verspreid. Maar antiquaren zijn bescheiden, net als het materiaal dat ze verkopen. Oude boeken, prenten en documenten hebben niet zo'n grote statuswaarde als kunst. Met een kostbare bibliotheek maak je minder impressie dan met een groot kunstwerk. Daardoor ontsnapt de wereld van de antiquaar aan de aandacht van de media. Deels ten onrechte, want deze markt mag op flink wat internationale belangstelling rekenen. Volgend weekend grijpt in Mechelen de Internationale Antiquaren Beurs plaats met deelnemers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, de UK en ons land. Er zullen heel wat topstukken te zien zijn, van middeleeuwse miniaturen tot 20ste eeuwse prentkunst. Voor wie die wereld even wil induiken is een beursbezoek een must! Piet Swimberghe