Houtsnijwerk uit het Zwarte Woud.

We kennen allemaal de houten koekoeksklokken die nu zelfs een beetje een cultusstatus hebben verworven als leuke kitsch. Al heel lang wordt er in het Zwarte Woud in Duitsland hout gesneden tot siervoorwerpen. Deze oude traditie kende een heropleving in de 19de eeuw toen hout, zelfs ruw hout en schors, in de mode geraakten. En de bloei kwam er natuurlijk ook door de befaamde koekoeksklokken die nog steeds worden gemaakt. Maar eind 19de en begin 20ste eeuw waren houten voorwerpen uit het Zwarte Woud in, zoals kapstokken gedragen door een imposante beer. Ook veel juwelendozen werden op die manier versierd.

Deze pendule lijkt ook zo'n voorbeeld, wellicht van een 80 à 100 jaar oud. Je vindt niet meteen een koper voor dit soort markante kitsch, hoewel ik vermoed dat je daar in de gespecialiseerde brocantehandel, eventueel in Duitsland, wel makkelijk 1000 euro of meer voor zou ophoesten. Dit is in zijn genre immers de max.

Houtsnijwerk uit het Zwarte Woud.We kennen allemaal de houten koekoeksklokken die nu zelfs een beetje een cultusstatus hebben verworven als leuke kitsch. Al heel lang wordt er in het Zwarte Woud in Duitsland hout gesneden tot siervoorwerpen. Deze oude traditie kende een heropleving in de 19de eeuw toen hout, zelfs ruw hout en schors, in de mode geraakten. En de bloei kwam er natuurlijk ook door de befaamde koekoeksklokken die nog steeds worden gemaakt. Maar eind 19de en begin 20ste eeuw waren houten voorwerpen uit het Zwarte Woud in, zoals kapstokken gedragen door een imposante beer. Ook veel juwelendozen werden op die manier versierd. Deze pendule lijkt ook zo'n voorbeeld, wellicht van een 80 à 100 jaar oud. Je vindt niet meteen een koper voor dit soort markante kitsch, hoewel ik vermoed dat je daar in de gespecialiseerde brocantehandel, eventueel in Duitsland, wel makkelijk 1000 euro of meer voor zou ophoesten. Dit is in zijn genre immers de max.