Jacob De Wit.

Dat u aan de beroemde Nederlandse kunstschilder Jacob de Wit denkt (1695 - 1754) is niet verwonderlijk. Jacob de Wit schilderde in tal van Amsterdamse grachtenhuizen en buitenplaatsen plafonds en lambriseringen. Jacob de Wit is ook bekend van zijn 'witjes', de grisailleschilderingen die hij vervaardigde voor schoorstenen en supraporta's, voor boven de deuren. Dit is zo'n grisaille. Maar daarom is het nog geen schilderij van Jacob de Wit.

Overal in Europa.

Jacob de Wit was niet uitzonderlijk, overal in Europa werden interieurs opgefraaid met dergelijke grisailleschilderingen. Dat gebeurde niet alleen in de 18de eeuw, maar ook in de 19de en begin 20ste eeuw. Op basis van deze mindere foto kan ik niet uitmaken hoe oud deze supraporta is. Indien 19de of 20ste eeuws heeft zo'n schilderingen maar een geringe waarde: 200 euro. Indien 18de eeuws kan de waarde oplopen tot een 500 à 700 euro. Meestal zijn die grisailles niet gesigneerd. Mocht het natuurlijk een echte Jacob de Wit zijn, dan ligt de waarde flink hoger. Om dit te zien, moet je de kwaliteit kunnen bekijken en ook over foto's beschikken van de achterzijde.

Jacob De Wit.Dat u aan de beroemde Nederlandse kunstschilder Jacob de Wit denkt (1695 - 1754) is niet verwonderlijk. Jacob de Wit schilderde in tal van Amsterdamse grachtenhuizen en buitenplaatsen plafonds en lambriseringen. Jacob de Wit is ook bekend van zijn 'witjes', de grisailleschilderingen die hij vervaardigde voor schoorstenen en supraporta's, voor boven de deuren. Dit is zo'n grisaille. Maar daarom is het nog geen schilderij van Jacob de Wit.Overal in Europa. Jacob de Wit was niet uitzonderlijk, overal in Europa werden interieurs opgefraaid met dergelijke grisailleschilderingen. Dat gebeurde niet alleen in de 18de eeuw, maar ook in de 19de en begin 20ste eeuw. Op basis van deze mindere foto kan ik niet uitmaken hoe oud deze supraporta is. Indien 19de of 20ste eeuws heeft zo'n schilderingen maar een geringe waarde: 200 euro. Indien 18de eeuws kan de waarde oplopen tot een 500 à 700 euro. Meestal zijn die grisailles niet gesigneerd. Mocht het natuurlijk een echte Jacob de Wit zijn, dan ligt de waarde flink hoger. Om dit te zien, moet je de kwaliteit kunnen bekijken en ook over foto's beschikken van de achterzijde.