Het is ook Chinees porselein. Het gaat om zgn. Chine de commande. De diverse scheepvaartcompagnies, zoals de Verenigde Oostindische Compagnie uit Nederland of de Oostendse Compagnie, voerden in de 17de en de 18de eeuw massaal veel Chinees serviesgoed in. In de achttiende eeuw was dit porselein dat in China op bestelling voor het Westen (ook Amerika) werd vervaardigd niet zelden meerkleurig beschilderd. Al naargelang de basiskleuren onderscheiden we verschillende "families". Met een rose palet heeft men het over Famille Rose, met een groen palet "Famille Verte". Famille Rose porselein met bloemen komt veel voor. Er werden grote serviezen mee vervaardigd. Tegenwoordig is dit porselein wel weer in trek. Sommige verzamelaars, ook Chinezen, kopen het op om volledige serviezen mee samen te stellen. Een kleine famille rose schotel, intact, is ongeveer 100 Ã 125 euro waard, een grote kan snel 400 Ã 500 euro waard zijn. Heel grote schotels zelfs nog veel meer, omdat er weinig van zijn bewaard.
De kleurrijke beschildering werd er door middel van emailverven op aangebracht, wat je van dichtbij merkt, want de verf ligt eigenlijk op het basisglazuur.

Het is ook Chinees porselein. Het gaat om zgn. Chine de commande. De diverse scheepvaartcompagnies, zoals de Verenigde Oostindische Compagnie uit Nederland of de Oostendse Compagnie, voerden in de 17de en de 18de eeuw massaal veel Chinees serviesgoed in. In de achttiende eeuw was dit porselein dat in China op bestelling voor het Westen (ook Amerika) werd vervaardigd niet zelden meerkleurig beschilderd. Al naargelang de basiskleuren onderscheiden we verschillende "families". Met een rose palet heeft men het over Famille Rose, met een groen palet "Famille Verte". Famille Rose porselein met bloemen komt veel voor. Er werden grote serviezen mee vervaardigd. Tegenwoordig is dit porselein wel weer in trek. Sommige verzamelaars, ook Chinezen, kopen het op om volledige serviezen mee samen te stellen. Een kleine famille rose schotel, intact, is ongeveer 100 Ã 125 euro waard, een grote kan snel 400 Ã 500 euro waard zijn. Heel grote schotels zelfs nog veel meer, omdat er weinig van zijn bewaard.De kleurrijke beschildering werd er door middel van emailverven op aangebracht, wat je van dichtbij merkt, want de verf ligt eigenlijk op het basisglazuur.