Cappellemans Jemappes.

In 1847 richtte de zoon van de Brusselse industrieel J.B. Cappellemans, samen met Fauvel, Willems en Picard, een vennootschap op voor het opstarten van een keramiekfabriek te Jemappes in Wallonië. Het ging om de oudste zoon van de heer Cappellemans, vandaar het woordje "ainé". Het bedrijf een verkoopsadres in Brussel en werkte voor de productie samen met de Engelse faiencefabrikant William Smith. Soms wordt ook de naam van Smith vermeld op de merkjes.

Engels.

De producten waren ook zeer Engels van stijl. Het bedrijf gebruikte immers niet alleen de vormen van Smith, maar nam ook grotendeels de decors over. Het gaat om transferprints, dus drukdecors. Het bedrijf bleef toch een tijdje actief, tot het in 1870 failliet ging en overgenomen werd door de Brusselse ondernemer Jacques Cassel. Hij richtte een nieuw vennootschap op, samen met de porseleinateliers van Halle en Faber, die tot 1894 actief was.

Cappellemans.

In ons land kom je vrij veel schotelgoed en kopjes tegen uit het bedrijf van Cappellemans. Het is best mooi, maar niet zo waardevol. De waarde van dit kopje is 10 euro, gezien de beschadiging, anders uiteraard iets meer.

Cappellemans Jemappes.In 1847 richtte de zoon van de Brusselse industrieel J.B. Cappellemans, samen met Fauvel, Willems en Picard, een vennootschap op voor het opstarten van een keramiekfabriek te Jemappes in Wallonië. Het ging om de oudste zoon van de heer Cappellemans, vandaar het woordje "ainé". Het bedrijf een verkoopsadres in Brussel en werkte voor de productie samen met de Engelse faiencefabrikant William Smith. Soms wordt ook de naam van Smith vermeld op de merkjes.Engels.De producten waren ook zeer Engels van stijl. Het bedrijf gebruikte immers niet alleen de vormen van Smith, maar nam ook grotendeels de decors over. Het gaat om transferprints, dus drukdecors. Het bedrijf bleef toch een tijdje actief, tot het in 1870 failliet ging en overgenomen werd door de Brusselse ondernemer Jacques Cassel. Hij richtte een nieuw vennootschap op, samen met de porseleinateliers van Halle en Faber, die tot 1894 actief was.Cappellemans.In ons land kom je vrij veel schotelgoed en kopjes tegen uit het bedrijf van Cappellemans. Het is best mooi, maar niet zo waardevol. De waarde van dit kopje is 10 euro, gezien de beschadiging, anders uiteraard iets meer.