Doorniks porselein, porcelaine de Tournai.

Doornik is ongetwijfeld het interessantste en rijkste keramiekcentrum van ons land. Vooreerst importeerde al de Delftse plateelbakker klei uit Doornik in de 17de eeuw. Zeker is dat er al in de late zeventiende eeuw faience werd vervaardigd in de stijl van Delft en Rouen. Maar vermoedelijk was er al eerder een productie. En er werd tot in de 19de eeuw faience geproduceerd. Maar omstreeks 1750 begon ondernemer François Peterinck ook met een porseleinatelier dat al snel hoge toppen scheerde. Het bedrijf groeide in de 18de eeuw tot een topproducent waar zeer fijn porselein werd vervaardigd voor de Franse markt.

Merken.

Maar als we dit porselein doosje bekijken merken we op dat het decor en de merken niet kloppen. Gelijkaardige merken werden wel gebruikt in Doornik, maar ietwat anders geschilderd. Het haartal 1740 is vreemd, want de porseleinproductie was nog niet begonnen. Het decor op het deksel is laat 18de eeuwse van stijl, dus ook niet van rond 1740. Ik vermoed dat het doosje een 19de eeuwse creatie is van Doornikse inspiratie. De beschildering is ook niet fijn genoeg. De waarde ligt rond de 75 euro. Voor een Doorniks doosje zou je veel meer ophoesten.

Doorniks porselein, porcelaine de Tournai.Doornik is ongetwijfeld het interessantste en rijkste keramiekcentrum van ons land. Vooreerst importeerde al de Delftse plateelbakker klei uit Doornik in de 17de eeuw. Zeker is dat er al in de late zeventiende eeuw faience werd vervaardigd in de stijl van Delft en Rouen. Maar vermoedelijk was er al eerder een productie. En er werd tot in de 19de eeuw faience geproduceerd. Maar omstreeks 1750 begon ondernemer François Peterinck ook met een porseleinatelier dat al snel hoge toppen scheerde. Het bedrijf groeide in de 18de eeuw tot een topproducent waar zeer fijn porselein werd vervaardigd voor de Franse markt.Merken.Maar als we dit porselein doosje bekijken merken we op dat het decor en de merken niet kloppen. Gelijkaardige merken werden wel gebruikt in Doornik, maar ietwat anders geschilderd. Het haartal 1740 is vreemd, want de porseleinproductie was nog niet begonnen. Het decor op het deksel is laat 18de eeuwse van stijl, dus ook niet van rond 1740. Ik vermoed dat het doosje een 19de eeuwse creatie is van Doornikse inspiratie. De beschildering is ook niet fijn genoeg. De waarde ligt rond de 75 euro. Voor een Doorniks doosje zou je veel meer ophoesten.