Deus et Lumen.

Mijn rubriek bestaan meer dan 20 jaar en in de loop van die jaren heb misschien al dertig foto's ontvangen van dergelijke bronzen kannetjes. Ze zijn allemaal vals! Het gaat ook niet om replica's, imitaties van iets dat ooit heeft bestaan. De kannetjes waarop 'Deus et Lumen' staat zijn gewoon gefantaseerde creaties in antieke stijl. Ze zijn ook niet gegoten volgens de techniek die destijds werd gebruikt. Ik vermoed dat deze verzinsels in ons land zijn gemaakt, voor of net na de Eerste Wereldoorlog. De 'Deus et Lumen' kannetjes ogen grappig, maar doen toch wat pijn aan de ogen van de echte verzamelaar die er even van droomde een zeldzame antiquiteit op de kop te tikken...

De waarde is 25 euro, of wat de gek er voor geeft!

Bronsgieterij De Mulder uit Gent.

Zopas wees volkskundige Mark Adriaen me op een gietvorm van dit kannetje dat hij ooit kocht op de vlooienmarkt in Gent. Het kannetje zou dus in Gent zijn gegoten. Ik denk ondertussen ook de gieterij te hebben gevonden, nl de bronsgieterij De Mulder. Die zou deze kannetjes en bijhorende vijzels in antieke stijl, hebben geproduceerd in de 20set eeuw.

Deus et Lumen.Mijn rubriek bestaan meer dan 20 jaar en in de loop van die jaren heb misschien al dertig foto's ontvangen van dergelijke bronzen kannetjes. Ze zijn allemaal vals! Het gaat ook niet om replica's, imitaties van iets dat ooit heeft bestaan. De kannetjes waarop 'Deus et Lumen' staat zijn gewoon gefantaseerde creaties in antieke stijl. Ze zijn ook niet gegoten volgens de techniek die destijds werd gebruikt. Ik vermoed dat deze verzinsels in ons land zijn gemaakt, voor of net na de Eerste Wereldoorlog. De 'Deus et Lumen' kannetjes ogen grappig, maar doen toch wat pijn aan de ogen van de echte verzamelaar die er even van droomde een zeldzame antiquiteit op de kop te tikken...De waarde is 25 euro, of wat de gek er voor geeft!Bronsgieterij De Mulder uit Gent.Zopas wees volkskundige Mark Adriaen me op een gietvorm van dit kannetje dat hij ooit kocht op de vlooienmarkt in Gent. Het kannetje zou dus in Gent zijn gegoten. Ik denk ondertussen ook de gieterij te hebben gevonden, nl de bronsgieterij De Mulder. Die zou deze kannetjes en bijhorende vijzels in antieke stijl, hebben geproduceerd in de 20set eeuw.