De bloementegels op de foto zijn geen Delftse tegels. In Delft werd er wel veel blauw aardewerk geproduceerd, maar in verhouding minder tegels. In Nederland waren er overal tegenbakkerijen. Zo zijn bij onze noorderburen de Rotterdamse tegels, de Amsterdamse tegels, Utrechtse tegels en Friese tegels eigenlijk beter bekend. Enkel buiten Nederland worden alle blauwe tegels foutief als Delftse tegels bestempeld. Deze bloemen werden in de late achttiende of vroeger negentiende eeuw gemaakt in Friesland.

Friese tegels

Friesland heeft een heel belangrijke geschiedenis in de aardewerkkunst. Er waren in tal van Friese steden als Harlingen en Makkum tegelbakkerijen. De Friesen voerden veel tegels uit naar Duitsland en Denemarken. De meeste oude tegels in Vlaanderen komen uit Rotterdamse plateefabrieken. Je begrijpt meteen dat er zoveel soorten zijn en dus ook prijzen. Dergelijke tegels kom je nog dikwijls tegen en kosten in de handel tussen de 5 en de 10 euro.

Soms wat meer als de bloem erg mooi geschilderd is. Paarse bloemen zijn wat zeldzamer. Het zijn heel decoratieve kleinodiën.

De bloementegels op de foto zijn geen Delftse tegels. In Delft werd er wel veel blauw aardewerk geproduceerd, maar in verhouding minder tegels. In Nederland waren er overal tegenbakkerijen. Zo zijn bij onze noorderburen de Rotterdamse tegels, de Amsterdamse tegels, Utrechtse tegels en Friese tegels eigenlijk beter bekend. Enkel buiten Nederland worden alle blauwe tegels foutief als Delftse tegels bestempeld. Deze bloemen werden in de late achttiende of vroeger negentiende eeuw gemaakt in Friesland.Friese tegelsFriesland heeft een heel belangrijke geschiedenis in de aardewerkkunst. Er waren in tal van Friese steden als Harlingen en Makkum tegelbakkerijen. De Friesen voerden veel tegels uit naar Duitsland en Denemarken. De meeste oude tegels in Vlaanderen komen uit Rotterdamse plateefabrieken. Je begrijpt meteen dat er zoveel soorten zijn en dus ook prijzen. Dergelijke tegels kom je nog dikwijls tegen en kosten in de handel tussen de 5 en de 10 euro. Soms wat meer als de bloem erg mooi geschilderd is. Paarse bloemen zijn wat zeldzamer. Het zijn heel decoratieve kleinodiën.