Cementtegels

Na een bezoekje in het Belle Epoquecentrum in Blankenberge vragen wij ons af of de tegelvloer in onze woning, die dateert van 1934, een originele vloer uit die periode zou kunnen zijn. Het patroon van de tegels komt naar ons gevoel overeen met de voorbeelden die we in het museum zagen. Graag een waardebepaling. Alvast bedankt.

Cementtegels.

Het gaat om cementtegels en geen keramische tegels. Keramische tegels zijn van klei en worden gebakken in een oven. Deze tegels zijn niet van klei, maar van zand, portlandcement en marmerpoeder, ze worden na fabrikatie gehard in open lucht. Cementtegels zijn niet zo heel oud. De oudste stammen uit het begin van de 19de eeuw en komen uit Engeland, het land waar trouwens het eerste echte cement vandaan komt. Daar werd dus al in het begin van de 19de eeuw geƫxperimenteerd met portlandcement.

Frankrijk en Belgiƫ

.

In 1857 werden de eerste cementtegels in Frankrijk vervaardigd en kort daarna ook in ons land waar er tegen 1890 overal fabrieken waren, zowel in Vlaanderen als in WalloniĆ«. De productie draaide vooral tegen 1900 op volle toeren. Deze tegels zijn qua design nog van voor de Eerste Wereldoorlog, maar kunnen ook uit de jaren ’30 stammen, omdat sommige modellen heel lang populair bleven.

Productie.

Om dergelijke tegels te vervaardigen heb je dus cement nodig gecombineerd met marmerpoeder voor de kleurnuances. Na het persen en aanbrengen van het patroon, dmv een metalen sjabloon, wordt het water uit de tegel geperst. Daarna wordt de tegel in openlucht gehard. Deze techniek wordt nog steeds gebruikt. Tegenwoordig komen er heel wat cementtegels uit Marokko.

Waarde van oude cementtegels.

In nogal wat oude huizen liggen er dergelijke tegelvloeren die best mooi en zeer duurzaam zijn. Oude vloeren kan je best bewaren of herstellen. Want eenmaal uitgebroken verliest zo’n vloer zijn waarde. Los hebben deze tegels weinig waarde. Bovendien werden ze aangebracht in een mortelbed. Meestal hangt de cement er nog aan en die is quasi onmogelijk te verwijderen. Dus kan je dergelijke tegels moeilijk hergebruiken. Het kan, maar kost flink wat moeite, wat de waarde in de antiekhandel beperkt. Per vierkante meter schat ik zo’n 30 Ć  40 euro per vierkante meter. Maar opgekuist zijn deze tegels wel waardevol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content