Claude Michel alias Clodion.

Het ontwerp van het beeld is van de hand van de beroemde Franse rococobeeldhouwer Claude Michel, vooral gekend onder zijn kunstenaarsnaam Clodion (1738 - 1814). Clodion had beroemde opdrachtgevers, waaronder Catharina van Rusland. Clodion maakte heel wat sierlijke beelden met een mythologische inhoud. Zijn beelden zijn heel elegant, romantisch en erotisch geladen.

Pan en Syrinx.

Ook hier gaat het om sen sensuele, erotische voorstelling. We zien de god Pan, zoon van Hermes, god van het woud en de herders. Pan heeft een dierlijk instinct en kan zijn lusten moeilijk in bedwang houden. Clodion beeldt hier de beroemde scène uit waarbij de nimf Syrinx achterna wordt gezeten door de wilde Pan, met hoorntjes, sikkebaard en fluit. Terwijl ze door Pan wordt belaagd, bid ze tot de goden die haar veranderen in een rietstengel, de rietstengel waaruit Pan vervolgens zijn fluit snijdt. De sierlijke Syrinx is dus in paniek, wat het woordje meteen verklaart. Het is een klassieke en destijds bewonderde voorstelling, net een episode uit een opera. Clodion maakte het beeld dat ongeveer een eeuw later door bronsgieters in brons werd vervaardigd. Deze brons is dus van lang na zijn dood. Er zijn ook meer exemplaren van vervaardigd. De waarde van deze mooie brons ligt rond de 1600 euro. De prijzen voor dit soort romantische bronzen is gedaald, hoewel ik vermoed dat de Russische markt daar wel belangstelling voor heeft.

Claude Michel alias Clodion.Het ontwerp van het beeld is van de hand van de beroemde Franse rococobeeldhouwer Claude Michel, vooral gekend onder zijn kunstenaarsnaam Clodion (1738 - 1814). Clodion had beroemde opdrachtgevers, waaronder Catharina van Rusland. Clodion maakte heel wat sierlijke beelden met een mythologische inhoud. Zijn beelden zijn heel elegant, romantisch en erotisch geladen.Pan en Syrinx.Ook hier gaat het om sen sensuele, erotische voorstelling. We zien de god Pan, zoon van Hermes, god van het woud en de herders. Pan heeft een dierlijk instinct en kan zijn lusten moeilijk in bedwang houden. Clodion beeldt hier de beroemde scène uit waarbij de nimf Syrinx achterna wordt gezeten door de wilde Pan, met hoorntjes, sikkebaard en fluit. Terwijl ze door Pan wordt belaagd, bid ze tot de goden die haar veranderen in een rietstengel, de rietstengel waaruit Pan vervolgens zijn fluit snijdt. De sierlijke Syrinx is dus in paniek, wat het woordje meteen verklaart. Het is een klassieke en destijds bewonderde voorstelling, net een episode uit een opera. Clodion maakte het beeld dat ongeveer een eeuw later door bronsgieters in brons werd vervaardigd. Deze brons is dus van lang na zijn dood. Er zijn ook meer exemplaren van vervaardigd. De waarde van deze mooie brons ligt rond de 1600 euro. De prijzen voor dit soort romantische bronzen is gedaald, hoewel ik vermoed dat de Russische markt daar wel belangstelling voor heeft.