Breughel kruik.

Wat een leuke vondst! uit baggerslib worden wel meer aardige vondsten opgediept. Vroeger waren kanaaltjes, beken en stroompjes in steden een soort openlucht riolen waarin allerlei afval terechtkwam. Dat was ook in de middeleeuwen zo. Menig kruik, schotel of bestek kwam dus in het water terecht. Hetzelfde geldt ook voor de gracht rond een slot. Op al die plaatsen komen er archeologische vondsten tevoorschijn. Destijds werd er heel wat opgediept uit de Dijle in Leuven en Mechelen.

Laat middeleeuws.

Deze kruik is van rond 1500, laat middeleeuws dus. Hetzelfde soort steengoed kruiken zien we op de schilderijen van de familie Breughel. Het gaat dus om steengoed, vrij hard gebakken ceramiek. De klei werd rond de 1250 graden Celsius gebakken, waardoor de klei versintert en ondoorlaatbaar wordt. Je hebt daar speciale klei voor nodig die ondermeer gevonden wordt in de valleien van de Maas en Rijn. Gelijkaardige kruiken werden massaal gebakken in het Belgische plaatsje Raeren, maar ook in het nabijgelegen Aken.

Voet.

Kijk ook naar de afwerking van de kruik, met een typische uitgeknepen voet. Het is een fraai stuk antiek, zeker het bijhouden waard. De waarde ligt rond de 250 euro.

Breughel kruik.Wat een leuke vondst! uit baggerslib worden wel meer aardige vondsten opgediept. Vroeger waren kanaaltjes, beken en stroompjes in steden een soort openlucht riolen waarin allerlei afval terechtkwam. Dat was ook in de middeleeuwen zo. Menig kruik, schotel of bestek kwam dus in het water terecht. Hetzelfde geldt ook voor de gracht rond een slot. Op al die plaatsen komen er archeologische vondsten tevoorschijn. Destijds werd er heel wat opgediept uit de Dijle in Leuven en Mechelen.Laat middeleeuws.Deze kruik is van rond 1500, laat middeleeuws dus. Hetzelfde soort steengoed kruiken zien we op de schilderijen van de familie Breughel. Het gaat dus om steengoed, vrij hard gebakken ceramiek. De klei werd rond de 1250 graden Celsius gebakken, waardoor de klei versintert en ondoorlaatbaar wordt. Je hebt daar speciale klei voor nodig die ondermeer gevonden wordt in de valleien van de Maas en Rijn. Gelijkaardige kruiken werden massaal gebakken in het Belgische plaatsje Raeren, maar ook in het nabijgelegen Aken. Voet.Kijk ook naar de afwerking van de kruik, met een typische uitgeknepen voet. Het is een fraai stuk antiek, zeker het bijhouden waard. De waarde ligt rond de 250 euro.