Oostends aardewerk.

Dit is inderdaad een mooie en waardevolle kruik! De kruik werd inderdaad omstreeks 1900 vervaardigd in Oostende. Het gaat om zgn Bredens of Oostends aardewerk. Het was verzamelaar Werner De Baere die het Oostends aardewerk heeft herontdekt. Hij heeft het ook bestudeerd en schreef er een studie over die destijds verscheen in het boek Volksaardewerk in Vlaanderen (uitgeverij Van De Wiele, Brugge).

Bourgoignie.

In 1858 startte Guillaume Bourgoignie, handelaar in serviesgoed, uit Oostende een pottenbakkerij te Bredene. Hiervoor trok hij pottenbakkers aan uit Eeklo. Daardoor sprak men destijds soms ook van Eeklo's aardewerk! Dit atelier draaide op volle toeren in de jaren '80 en '90 toen eerste de Arts-and-Craftsbeweging en daarna de art nouveau succes had in heel Europa. Het Bredens aardewerk hoort helemaal in die traditie thuis. Eigenlijk ziet het er verbazend Brits uit. Het bedrijf exporteerde trouwens ook aardewerk naar de UK en de States, waar die Arts-and-Crafts eveneens heel populair was. Het aardewerk, steeds gedraaid en versierd met simpele metaaloxides, werd voorzien van een sgrafitto decor, dus een ingekrast decor. Het Bredens aardewerk is heel volks, de motieven horen allemaal thuis in de volkskunst.

Het Bredens of Oostends aardewerk is relatief zeldzaam, zeker dergelijke grote stukken zijn dat. De waarde ligt al snel rond de 300 euro. Vroeger werd er zelfs veel meer voor betaald!

Oostends aardewerk.Dit is inderdaad een mooie en waardevolle kruik! De kruik werd inderdaad omstreeks 1900 vervaardigd in Oostende. Het gaat om zgn Bredens of Oostends aardewerk. Het was verzamelaar Werner De Baere die het Oostends aardewerk heeft herontdekt. Hij heeft het ook bestudeerd en schreef er een studie over die destijds verscheen in het boek Volksaardewerk in Vlaanderen (uitgeverij Van De Wiele, Brugge).Bourgoignie.In 1858 startte Guillaume Bourgoignie, handelaar in serviesgoed, uit Oostende een pottenbakkerij te Bredene. Hiervoor trok hij pottenbakkers aan uit Eeklo. Daardoor sprak men destijds soms ook van Eeklo's aardewerk! Dit atelier draaide op volle toeren in de jaren '80 en '90 toen eerste de Arts-and-Craftsbeweging en daarna de art nouveau succes had in heel Europa. Het Bredens aardewerk hoort helemaal in die traditie thuis. Eigenlijk ziet het er verbazend Brits uit. Het bedrijf exporteerde trouwens ook aardewerk naar de UK en de States, waar die Arts-and-Crafts eveneens heel populair was. Het aardewerk, steeds gedraaid en versierd met simpele metaaloxides, werd voorzien van een sgrafitto decor, dus een ingekrast decor. Het Bredens aardewerk is heel volks, de motieven horen allemaal thuis in de volkskunst.Het Bredens of Oostends aardewerk is relatief zeldzaam, zeker dergelijke grote stukken zijn dat. De waarde ligt al snel rond de 300 euro. Vroeger werd er zelfs veel meer voor betaald!