Thonet.

Dit is een prachtig Thonettafeltje uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het verhaal van de Thonetmeubels begon in de vroege 19de eeuw, toen Michael Thonet (1796 - 1871) in Boppard-am-Rhein in Duitsland, zijn meubelatelier begon waar hij Biedermeiermeubels maakte van gebogen hout. De techniek van het buigen van hout was al in de tijd van de Egyptenaren bekend. Bepaalde houtsoorten buigen immers makkelijk, als ze blootgesteld worden aan kokende stoom. Vooral beukenhout is ideaal, het is dan ook met deze houtsoort dat Michalel Thonet aan de slag ging.

Chapuis.

Toen Thonet begon met zijn houtexperimenten waren wel nog meer ebenisten actief met deze techniek. Bij ons was dit de Brusselse ebenist Chapuis. Maar ook karrewielen en Windsorstoelen werden toen al volgens deze techniek gemaakt. Maar Michael Thonet zette de techniek wel verder op punt en nam ook patenten op zijn ontwikkelingen. Zijn meubels kenden serieus wat succes in de eerste helft van de 19de eeuw in Duitsland en Oostenrijk, waar hij, in Wenen, ook een tweede atelier opstartte. Eenmaal zijn meubels op de eerste Wereldtentoonstelling van Cristal Palace in Londen stonden, in 1851, braken ze overal ter wereld door. Van toen af aan werd hij ook door tal van andere producenten gekopieerd. Dit prachtige tafeltje is van rond 1880. De waarde is afhankelijk van de grootte en de staat, maar kan wel oplopen tot 1500 euro of meer.

Thonet.Dit is een prachtig Thonettafeltje uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het verhaal van de Thonetmeubels begon in de vroege 19de eeuw, toen Michael Thonet (1796 - 1871) in Boppard-am-Rhein in Duitsland, zijn meubelatelier begon waar hij Biedermeiermeubels maakte van gebogen hout. De techniek van het buigen van hout was al in de tijd van de Egyptenaren bekend. Bepaalde houtsoorten buigen immers makkelijk, als ze blootgesteld worden aan kokende stoom. Vooral beukenhout is ideaal, het is dan ook met deze houtsoort dat Michalel Thonet aan de slag ging. Chapuis.Toen Thonet begon met zijn houtexperimenten waren wel nog meer ebenisten actief met deze techniek. Bij ons was dit de Brusselse ebenist Chapuis. Maar ook karrewielen en Windsorstoelen werden toen al volgens deze techniek gemaakt. Maar Michael Thonet zette de techniek wel verder op punt en nam ook patenten op zijn ontwikkelingen. Zijn meubels kenden serieus wat succes in de eerste helft van de 19de eeuw in Duitsland en Oostenrijk, waar hij, in Wenen, ook een tweede atelier opstartte. Eenmaal zijn meubels op de eerste Wereldtentoonstelling van Cristal Palace in Londen stonden, in 1851, braken ze overal ter wereld door. Van toen af aan werd hij ook door tal van andere producenten gekopieerd. Dit prachtige tafeltje is van rond 1880. De waarde is afhankelijk van de grootte en de staat, maar kan wel oplopen tot 1500 euro of meer.