Antieke tegel: een schat van de Tempeliers?

Eeuwenoude tegel © d

de fragmenten van deze tegels (8*8 cm) heb ik gevonden in de tuin van mijn woning.

Het is een gewezen boerderij , destijds (+/-1150) gesticht door de Tempeliers , eigendom geweest van het College du Bay en in 1807 verkocht als Nationaal Goed.

De boerderij is in de loop van de eeuwen een paar keer verwoest tijdens oorlogen, maar is steeds heropgebouwd.

Hopelijk kan u mij een idee geven van de ouderdom van deze tegels.

Tegels van de Tempeliers.

Het kan best dat, indien uw boerderij inderdaad uit de hoge middeleeuwen stamt, dat er over deze tegel “Tempeliers” hebben gestapt! De Orde van de Tempeliers of Tempelorde werd opgericht in 1118 en bleef bijna 200 jaar bestaan. Er waren tal commanderijen, ook in ons land. Het kan dus best dat uw boerderij zo’n commanderij was. Het gaat in ieder geval om vloertegels uit de hoge middeleeuwen. In die tijd leefde men vooral op houten of lemen vloeren, maar belangrijke ruimtes of kapellen werden toch al met tegels geplaveid. De geglazuurde tegels verschenen op het einde van de twaalfde en vooral in de dertiende eeuw. Men vervaardigde dus vrij kleine tegels, van ongeveer 2 centimeter dik, die werden voorzien van een laagje loodglazuur, en werden doorgaans in de mozaiekpatroon aangebracht. Maar er is iets bijzonder aan de hand met deze tegel: het is een misbaksel. Dit wijst er waarschijnlijk op dat de tegel, zoals toen wel meer gebruikelijk was, ter plaatse werd gebakken. Het kan zijn dat de tegel nooit in een vloer werd gebruikt. Het bewijst dus dat de plek waar u woont hoogstwaarschijnlijk al bewoond werd in de 12de – 13de eeuw. Vermoedelijk valt er wel meer te ontdekken.

Wie belangstelling heeft voor de bouwtechnieken uit die tijd en het tegelbakken in het bijzonder, verwijzen we graag naar het kasteelproject van Guédelon in Frankrijk (te Treigny in de Yonne) waar men een dertiende-eeuws kasteel bouwt. Het betreft een door archeologen begeleide reconstructie waarbij ook de originele technieken worden gehanteerd. Daar kan je niet alleen zien hoe dergelijke tegels werden gebakken. Via Youtube vind je heel wat meer info over Guédelon, www.guedelon.fr

De waarde van de tegel? Het is een archeologische vondst met vooral een historische waarde, niet direct een antiquarische waarde. De tegel kan 13de eeuws zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content