Porseleinen pijp of stummel.

Dit is een leuke vondst! Een antieke porselein pijp, ook stummel genoemd, uit de 19de eeuw. Dergelijke pijpen waren niet zelden soldatensouvenirs. Zo zijn er heel wat van die porseleinen pijpen bekend, vervaardigd in Duitsland, waarop beroemde veldheren als Napoleon worden afgebeeld.

Ouder.

Maar de geschiedenis van de stummel is wat ouder dan Napoleon! Al in de tweede helft van de 18de eeuw kwamen er porseleinen pijpen op de markt, vooral in Duitsland. Maar ze waren enkel bestemd voor rijkelui, want porselein was toen nog erg kostbaar. Deze pijpen werden fraai en minitieus beschilderd. Er bestaan zelfs exemplaren met erotische afbeeldingen. Na 1850 werd de porseleinen pijp gepopulariseerd. Toen kwam ook de massaproductie van porselein op gang. Veel pijpen, met militaire afbeeldingen, waren bestemd voor reservisten. Na 1900 stierf de porselein pijp een stille dood. Jammer genoeg kan ik deze pijp niet goed bekijken, omdat de foto onduidelijk is. Een 19de eeuwse pijp brengt al snel 200 à 250 euro op. Maar een 18de eeuwse stummel kan een veel hogere waarde hebben, afhankelijk van de kwaliteit en afbeelding.

Porseleinen pijp of stummel.Dit is een leuke vondst! Een antieke porselein pijp, ook stummel genoemd, uit de 19de eeuw. Dergelijke pijpen waren niet zelden soldatensouvenirs. Zo zijn er heel wat van die porseleinen pijpen bekend, vervaardigd in Duitsland, waarop beroemde veldheren als Napoleon worden afgebeeld. Ouder.Maar de geschiedenis van de stummel is wat ouder dan Napoleon! Al in de tweede helft van de 18de eeuw kwamen er porseleinen pijpen op de markt, vooral in Duitsland. Maar ze waren enkel bestemd voor rijkelui, want porselein was toen nog erg kostbaar. Deze pijpen werden fraai en minitieus beschilderd. Er bestaan zelfs exemplaren met erotische afbeeldingen. Na 1850 werd de porseleinen pijp gepopulariseerd. Toen kwam ook de massaproductie van porselein op gang. Veel pijpen, met militaire afbeeldingen, waren bestemd voor reservisten. Na 1900 stierf de porselein pijp een stille dood. Jammer genoeg kan ik deze pijp niet goed bekijken, omdat de foto onduidelijk is. Een 19de eeuwse pijp brengt al snel 200 à 250 euro op. Maar een 18de eeuwse stummel kan een veel hogere waarde hebben, afhankelijk van de kwaliteit en afbeelding.