Petroleumlamp.

Ooit vormden dit soort petroleumlampen het kloppende hart van een woning, want in verre tijden zat toen iedereen, 's avonds, geschaard rond zo'n lamp, om toch maar van het beetje licht te genieten. Onze voorouders kenden immers de weelde aan kunstlicht niet, waarvan wij nu dagelijks genieten. En dat is niet eens zo lang geleden!

Kaars.

Eerder verlichtte men het huis met een kaars, van was voor rijkelui, van vet voor armelieden. De vetkaars gaf niet veel licht, wel veel stank. Er was ook de walmende olielamp die dan rond 1859 vervangen werd door de petroleumlamp die veel meer licht schonk. De petroleumlamp verbrandt kerosine (= petroleum). De petroleum werd toen en masse ingevoerd uit de States. Antwerpen was een belangrijke invoerhaven. Deze lamp stamt uit het einde van de 19de eeuw. Rond de eeuwwsisseling werd de petroleumlamp verdrongen door de gasverlichting en de electrische verlichting. De waarde van deze lamp ligt rond de 75 euro. Vroeger werden deze lampen druk verzameld, maar nu is er nog weinig belangstelling voor.

Petroleumlamp.Ooit vormden dit soort petroleumlampen het kloppende hart van een woning, want in verre tijden zat toen iedereen, 's avonds, geschaard rond zo'n lamp, om toch maar van het beetje licht te genieten. Onze voorouders kenden immers de weelde aan kunstlicht niet, waarvan wij nu dagelijks genieten. En dat is niet eens zo lang geleden! Kaars.Eerder verlichtte men het huis met een kaars, van was voor rijkelui, van vet voor armelieden. De vetkaars gaf niet veel licht, wel veel stank. Er was ook de walmende olielamp die dan rond 1859 vervangen werd door de petroleumlamp die veel meer licht schonk. De petroleumlamp verbrandt kerosine (= petroleum). De petroleum werd toen en masse ingevoerd uit de States. Antwerpen was een belangrijke invoerhaven. Deze lamp stamt uit het einde van de 19de eeuw. Rond de eeuwwsisseling werd de petroleumlamp verdrongen door de gasverlichting en de electrische verlichting. De waarde van deze lamp ligt rond de 75 euro. Vroeger werden deze lampen druk verzameld, maar nu is er nog weinig belangstelling voor.