Kunstsmid Pieter Vandeputte.

Omstreeks 1900 was dergelijk kunstsmeedwerk heel populair. Je had verschillende gerenommeerde ateliers. De bekendste is natuurlijk het atelier van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel (Lier, 1857 - 1944) die een virtuoze smid was die heel wat lichtkronen heeft vervaardigd. Daarnaast had je in Brugge het atelier Vandenabeele dat eveneens dergelijk siersmeedwerk maakte. Het atelier Vandenabeele werd destijds zelfs betrokken bij de aanmaak van de ijzeren perronhal van het station van Antwerpen Centraal.

Eeklo

.

Ook Pieter Vandeputte die omstreeks 1860 geboren werd, en ook al een zoon van een smid, was een smeedijzervirtuoos. Hij werkte aanvankelijk bij Bartsoen en Cie en behaalde in 1887 een grote onderscheiding op de Tentoonstelling in Gent, aldus Paul Piron (in zijn naslagwerk over de Belgische kunstenaars). Pieter Vandeputte kon zich pas na zijn 60 jaar tenvolle aan de kunst wijden. Hij maakte prachtige composities, heuse smeedsculpturen. Pieter Vandeputte was actief in Eeklo. Deze monumentale lichtkroon, een uniek stuk, is goed voor 2500 euro. Vroeger zou je er wel meer voor hebben betaald.

Kunstsmid Pieter Vandeputte.Omstreeks 1900 was dergelijk kunstsmeedwerk heel populair. Je had verschillende gerenommeerde ateliers. De bekendste is natuurlijk het atelier van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel (Lier, 1857 - 1944) die een virtuoze smid was die heel wat lichtkronen heeft vervaardigd. Daarnaast had je in Brugge het atelier Vandenabeele dat eveneens dergelijk siersmeedwerk maakte. Het atelier Vandenabeele werd destijds zelfs betrokken bij de aanmaak van de ijzeren perronhal van het station van Antwerpen Centraal. Eeklo.Ook Pieter Vandeputte die omstreeks 1860 geboren werd, en ook al een zoon van een smid, was een smeedijzervirtuoos. Hij werkte aanvankelijk bij Bartsoen en Cie en behaalde in 1887 een grote onderscheiding op de Tentoonstelling in Gent, aldus Paul Piron (in zijn naslagwerk over de Belgische kunstenaars). Pieter Vandeputte kon zich pas na zijn 60 jaar tenvolle aan de kunst wijden. Hij maakte prachtige composities, heuse smeedsculpturen. Pieter Vandeputte was actief in Eeklo. Deze monumentale lichtkroon, een uniek stuk, is goed voor 2500 euro. Vroeger zou je er wel meer voor hebben betaald.