Lithofaan.

Deze mooie en fragiele porseleinen plaat is inderdaad een lithofaan, ook lithophaan geschreven. Het gaat dus om een verlichtingselement dat deel uit maakte van een lamp. Deze platen werden rond een kaars of petroleumlamp aangebracht. De lithofanen waren een succes in het midden van de 19de eeuw en verdwenen met de opkomst van de gas- en electrische verlichting. Het eerste patent voor de vervaardiging van een lithofaanlamp dateert uit 1827 en werd genomen in Parijs. Daarna gingen heel wat porseleinmanufacturen dergelijke dunnen reliëfplaatjes van ongeglazuurd porselein vervaardigen. Ze werden vooral vervaardigd door de Koniglichen Porzellan Manufaktur van Berlijn, tussen 1830 en 1862. Ook dit plaatje is wellicht van Duitse makelij. U heeft er een redelijke prijs voor betaald.

Maar ook nu nog worden lithofanen vervaardigd, ondermeer van foto's. We vonden op het net ook een bedrijf (Maison Bernardaud) wat er een hele collectie van aanbiedt.

Lithofaan.Deze mooie en fragiele porseleinen plaat is inderdaad een lithofaan, ook lithophaan geschreven. Het gaat dus om een verlichtingselement dat deel uit maakte van een lamp. Deze platen werden rond een kaars of petroleumlamp aangebracht. De lithofanen waren een succes in het midden van de 19de eeuw en verdwenen met de opkomst van de gas- en electrische verlichting. Het eerste patent voor de vervaardiging van een lithofaanlamp dateert uit 1827 en werd genomen in Parijs. Daarna gingen heel wat porseleinmanufacturen dergelijke dunnen reliëfplaatjes van ongeglazuurd porselein vervaardigen. Ze werden vooral vervaardigd door de Koniglichen Porzellan Manufaktur van Berlijn, tussen 1830 en 1862. Ook dit plaatje is wellicht van Duitse makelij. U heeft er een redelijke prijs voor betaald. Maar ook nu nog worden lithofanen vervaardigd, ondermeer van foto's. We vonden op het net ook een bedrijf (Maison Bernardaud) wat er een hele collectie van aanbiedt.