Steengoed Bouffioulx

Dit leuke antieke kruikje komt uit de streek van Charleroi in Wallonië, waar in de twee gemeenten, Bouffioulx en Chatelet, naast elkaar gelegen, sinds de middeleeuwen steengoed wordt geproduceerd. Na porselein is steengoed, ook wel grès genoemd, de hardste soort keramiek. Bij het bakproces van steengoed wordt de klei gebakken aan een temperatuur van rond de 1250 graden Celsius. Voor gewoon aardewerk is dan rond de 900 graden Celsius. De baktemperatuur voor steengoed ligt dus veel hoger, waardoor de klei versintert, verglaasd.

Daardoor is het harde steengoed ideaal om recipiënten te vervaardigen waarin vloeistoffen, oliën, inkten of bijtende zuren in kunnen worden bewaard. Te Chatelet en Bouffioulx werden en worden nog steeds gresbuizen vervaardigd die gebruikt worden als rioolbuizen. Dus werden daar veel kannen en kruiken gebakken. Zelfs in de nijverheid en industrie werd (en wordt soms nog steeds) steengoed aangewend. Dit vroeg 19de eeuwse kruikje, dus antiek, komt uit de streek van Bouffioulx waar nog steeds pottenbakkerijen actief zijn, zoals de pottenbakkerij Dubois in Bouffioulx. Je kunt het bedrijf trouwens bezoeken. Het heeft een aardige collectie oude stukken en een imposante oven. U kunt ook veel zien in de gemeentemusea van beide Waalse gemeenten. De waarde van dit kruikje is 30 à 40 euro.

Steengoed BouffioulxDit leuke antieke kruikje komt uit de streek van Charleroi in Wallonië, waar in de twee gemeenten, Bouffioulx en Chatelet, naast elkaar gelegen, sinds de middeleeuwen steengoed wordt geproduceerd. Na porselein is steengoed, ook wel grès genoemd, de hardste soort keramiek. Bij het bakproces van steengoed wordt de klei gebakken aan een temperatuur van rond de 1250 graden Celsius. Voor gewoon aardewerk is dan rond de 900 graden Celsius. De baktemperatuur voor steengoed ligt dus veel hoger, waardoor de klei versintert, verglaasd.Daardoor is het harde steengoed ideaal om recipiënten te vervaardigen waarin vloeistoffen, oliën, inkten of bijtende zuren in kunnen worden bewaard. Te Chatelet en Bouffioulx werden en worden nog steeds gresbuizen vervaardigd die gebruikt worden als rioolbuizen. Dus werden daar veel kannen en kruiken gebakken. Zelfs in de nijverheid en industrie werd (en wordt soms nog steeds) steengoed aangewend. Dit vroeg 19de eeuwse kruikje, dus antiek, komt uit de streek van Bouffioulx waar nog steeds pottenbakkerijen actief zijn, zoals de pottenbakkerij Dubois in Bouffioulx. Je kunt het bedrijf trouwens bezoeken. Het heeft een aardige collectie oude stukken en een imposante oven. U kunt ook veel zien in de gemeentemusea van beide Waalse gemeenten. De waarde van dit kruikje is 30 à 40 euro.