Ikoon.

Vooreerst moet ik eerlijkheidshalve bekennen geen specialist te zijn van antieke ikonen, maar ik kan er toch wat over kwijt. Bovendien lijkt dit een oud en authentiek exemplaar.

Het woord ikoon werd afgeleid van het Griekse woord eikon dat afbeelding betekent. Het gaat dus om afbeeldingen van Christus, de heiligen of episoden uit hun leven, geschilderd op een massief houten paneel en dit volgens een welbepaalde, traditionele wijze. Door middel van een gebed tot een ikoon zoekt men contact tot god of de heiligen. De gelovige gaat er van uit dat de kracht van de heilige via de afbeelding werkzaam is.

Er bestaan zowel kerkikonen, als huisikonen en reisikonen. Dit is een huisikoon. Elke gelovige heeft er zo een thuis, van rijk tot arm.

De techniek van het schilderen is bijzonder. De schilder vertrekt van een glad en massief stuk hout. Om het kromtrekken van het hout tegen te gaan worden er achteraan houten wiggen geplaatst. Op de voorkant wordt een linnen doek gelijmd waarop een grondlaag van krijt en lijm is aangebracht. Na de preparatie van de ondergrond en een laag bolus komt er bladgoud op. Het schilderen begint met de donkerste pigmenten, gebonden met eigeel. Als laatste worden de witte en gouden details aangebracht. Dit ikoon werd ook verrijkt met een zilveren sierplaat, een riza, Ik vermoed dat dit ikoon 19de eeuws is, maar onthou me van een precieze estimatie.

Ikoon.Vooreerst moet ik eerlijkheidshalve bekennen geen specialist te zijn van antieke ikonen, maar ik kan er toch wat over kwijt. Bovendien lijkt dit een oud en authentiek exemplaar.Het woord ikoon werd afgeleid van het Griekse woord eikon dat afbeelding betekent. Het gaat dus om afbeeldingen van Christus, de heiligen of episoden uit hun leven, geschilderd op een massief houten paneel en dit volgens een welbepaalde, traditionele wijze. Door middel van een gebed tot een ikoon zoekt men contact tot god of de heiligen. De gelovige gaat er van uit dat de kracht van de heilige via de afbeelding werkzaam is.Er bestaan zowel kerkikonen, als huisikonen en reisikonen. Dit is een huisikoon. Elke gelovige heeft er zo een thuis, van rijk tot arm. De techniek van het schilderen is bijzonder. De schilder vertrekt van een glad en massief stuk hout. Om het kromtrekken van het hout tegen te gaan worden er achteraan houten wiggen geplaatst. Op de voorkant wordt een linnen doek gelijmd waarop een grondlaag van krijt en lijm is aangebracht. Na de preparatie van de ondergrond en een laag bolus komt er bladgoud op. Het schilderen begint met de donkerste pigmenten, gebonden met eigeel. Als laatste worden de witte en gouden details aangebracht. Dit ikoon werd ook verrijkt met een zilveren sierplaat, een riza, Ik vermoed dat dit ikoon 19de eeuws is, maar onthou me van een precieze estimatie.