Antieke Delftse tegels uit Friesland.

De leek noemt dit Delftse tegels, maar weet dan niet dat dergelijke tegels op vele plaatsen werden vervaardigd, ook buiten de grenzen van Nederland. Er waren ateliers in Noord-Frankrijk, België, Duitsland en Denemarken waar dit soort tegels werden geproduceerd in de 18de en 19de eeuw. Een verzamelaar haalt die soorten best uit elkaar. Maar ook Friesland heeft een belangrijke en rijke traditie inzake majolica en tegels. Er werden, en worden nu nog steeds, ambachtelijke tegels vervaardigd, afgewerkt met tinglazuur.

Deze Friese tegels zijn heel laat 19de of zelfs vroeg 20ste eeuws. Hoe zie je dat? Aan de kleur en de schilderwijze. In de tweede helft van de 19de eeuw verdwenen heel wat ambachtelijke tegelateliers door de grote concurrentie van de industriële tegelfabrieken. Om de concurrentie het hoofd te bieden werd er snel geproduceerd. Dit merk je aan deze tegels die weliswaar met het penseel zijn afgewerkt, maar eigenlijk te snel werden geschilderd. Ook de lichtblauwe kleur is typisch voor de late tegels. Verzamelaars hebben doorgaans minder belangstelling voor late tegels, maar ze zijn wel interessant voor wie een oude tegelwand met dergelijke tegels wil herstellen of aanvullen! Als basiswaarde dachten we aan een 12 à 15 euro per stuk voor de gave exemplaren.

Antieke Delftse tegels uit Friesland.De leek noemt dit Delftse tegels, maar weet dan niet dat dergelijke tegels op vele plaatsen werden vervaardigd, ook buiten de grenzen van Nederland. Er waren ateliers in Noord-Frankrijk, België, Duitsland en Denemarken waar dit soort tegels werden geproduceerd in de 18de en 19de eeuw. Een verzamelaar haalt die soorten best uit elkaar. Maar ook Friesland heeft een belangrijke en rijke traditie inzake majolica en tegels. Er werden, en worden nu nog steeds, ambachtelijke tegels vervaardigd, afgewerkt met tinglazuur. Deze Friese tegels zijn heel laat 19de of zelfs vroeg 20ste eeuws. Hoe zie je dat? Aan de kleur en de schilderwijze. In de tweede helft van de 19de eeuw verdwenen heel wat ambachtelijke tegelateliers door de grote concurrentie van de industriële tegelfabrieken. Om de concurrentie het hoofd te bieden werd er snel geproduceerd. Dit merk je aan deze tegels die weliswaar met het penseel zijn afgewerkt, maar eigenlijk te snel werden geschilderd. Ook de lichtblauwe kleur is typisch voor de late tegels. Verzamelaars hebben doorgaans minder belangstelling voor late tegels, maar ze zijn wel interessant voor wie een oude tegelwand met dergelijke tegels wil herstellen of aanvullen! Als basiswaarde dachten we aan een 12 à 15 euro per stuk voor de gave exemplaren.