Antieke Brugse Kapiteelkast

kapiteelkast van rond 1700 © d

Op de pagine van Knack vond ik dit mailadres en zou het ten zeerste appreciëren mocht u mij wat meer kunnen vertellen over onderstaan erfstuk dat in mijn bezit is gekomen.

Volgens mijn oma zaliger betreft het een 17 eeuwse “Brugse Kantelenkast”, deze is nu ongeveer reeds 200 jaar in familiebezit en wordt als waardevol aanschouwt. Einde de jaren 80 heeft ze deze laten taxeren en toen werd deze geschat op 700,000Bef, nu weet ik dat antiek sindsdien zeer veel waarde heeft verloren. Dit zijn allemaal zaken die mij meermaals werden verteld maar eigenlijk nog nooit door iemand zijn bevestigd.

Ik moet er ook bij vermelden dat het slot er eens is uitgehaald om deze te laten herstellen, de slotenmaker van dienst ging helaas bankroet met verlies van het slot tot gevolg.

Ik heb totaal geen interesse om deze kast van de hand te doen want ze staat mooi in mijn living en het is een familiestuk, maar het zou mij veel discussies besparen bij het volgende kerstfeestje mocht ik eindelijk eens weten om welke kast dit gaat en wat de waarde er ongeveer van is.

Wat het verdict ook moge zijn, ik zal ze daarom niet minder appreciëren.

Brugse kapiteelkast.

Dit noemen we niet een Brugse kantelenkast, maar een kapiteelkast, omdat de pilasters bekroond worden door Ionische kapitelen. Dit is inderdaad een typisch Brugse kast in een eenvoudige, maar heel mooie barokstijl die neigt naar het neoclassicisme dan eind 17de en begin 18de eeuw in de mode was. In tal van Brugse kerken zie je ook lambrizeringen en biechtstoelen met een gelijkaardige architectuur. Het gaat inderdaad om door de bouwkunst geïnspireerde meubelkunst. De versiering werd dus beperkt tot de kapitelen. Maar ook de fraaie lijsten, de bolpoten en de vele vlakken zorgen voor flink wat uitstraling Goed een kwart eeuw geleden waren dit naar waarde geschatte pronkstukken. Iedere familie met wat zin voor pronk en staatsie had zo’n kast in bezit, soms al heel lang. Het was en is dus nog steeds een statussymbool. Alleen is de financiële waarde verminderd. Destijds hoestte je voor zo’n kapiteelkast al snel 3500 à 5000 euro. neer. Een schatting van 700.000 frank lijkt me wat hoog gegrepen. Hoe zou dat komen? Nogal wat schatters werken op procent en schatten daarom de goederen extra hoog in. Voor 700.000 frank kocht je destijds een veel kostbaardere pronkkast. Deze kast is dus van rond 1700, Brugs en is nu zo’n 1500 euro waard, indien ook het binnenwerk bewaard bleef. Nog dit: het is van oorsprong een linnenkast waarin er een klein kastje steekt met een af te sluiten deurtje waarachter kostbaarheden konden worden bewaard. Ik zou zo’n meubel in familiebezit houden en momenteel niet verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content