Brusselse Accordeon van Camille Parys

Gelukkig is het accordeon niet langer een miskent 'volksinstrument', meer zelfs, het wordt weer heel populair. Gelukkig maar! Het accordeon is niet enkel een prachtig instrument, het is ook veel ouder dan je zou vermoeden. De Chinezen kenden al in 2500 voor Christus een gelijkaardig instrument, de Sheng, die de verre voorouder werd van het accordeon. In de achttiende eeuw geraakte ook de Europeanen in de ban van de Sheng. In 1769 zou ene Johann Wilde het hebben bespeeld voor een muziekwedstrijd in Sint-Petersburg, waar men trachtte de menselijke stem met instrumenten na te bootsen.

Wenen

Maar de grote doorbraak en vooral ontwikkeling van het accordeon gebeurde in de eerste helft van de 19de eeuw, toen heel wat bouwers, vooral in Wenen, zoals Anton Haecke en Cyrill Demian, aan het instrument gingen sleutelen. Zo ontstond dan het accordeon waaraan in de loop van de 19de en 20ste eeuw nog heel wat werd verbetert. In die periode werd het ook meer en meer gewaardeerd door zowel volksmuzikanten, jazzmusici en klassieke musici.

België

Maar ook ons land heeft een rijke accordeontraditie met beroemde spelers en bouwers. Vooral Brussel was voor en net na de Tweede Wereldoorlog een toonaangevend centrum voor de accordeonbouw, want er waren heel wat acoorceonbouwers actief, ondermeer Camille Parys die eerst een atelier had in de Alexianenstraat en daarna in de Dinantstraat. Parys was actief in de jaren '30, '40 en '50. Het atelier zou door zijn zoon zijn voortgezet. Dit is dus een instrument uit het atelier van Camille Parys. De waarde ligt rond de 450 à 500 euro.

Brusselse Accordeon van Camille ParysGelukkig is het accordeon niet langer een miskent 'volksinstrument', meer zelfs, het wordt weer heel populair. Gelukkig maar! Het accordeon is niet enkel een prachtig instrument, het is ook veel ouder dan je zou vermoeden. De Chinezen kenden al in 2500 voor Christus een gelijkaardig instrument, de Sheng, die de verre voorouder werd van het accordeon. In de achttiende eeuw geraakte ook de Europeanen in de ban van de Sheng. In 1769 zou ene Johann Wilde het hebben bespeeld voor een muziekwedstrijd in Sint-Petersburg, waar men trachtte de menselijke stem met instrumenten na te bootsen.WenenMaar de grote doorbraak en vooral ontwikkeling van het accordeon gebeurde in de eerste helft van de 19de eeuw, toen heel wat bouwers, vooral in Wenen, zoals Anton Haecke en Cyrill Demian, aan het instrument gingen sleutelen. Zo ontstond dan het accordeon waaraan in de loop van de 19de en 20ste eeuw nog heel wat werd verbetert. In die periode werd het ook meer en meer gewaardeerd door zowel volksmuzikanten, jazzmusici en klassieke musici. BelgiëMaar ook ons land heeft een rijke accordeontraditie met beroemde spelers en bouwers. Vooral Brussel was voor en net na de Tweede Wereldoorlog een toonaangevend centrum voor de accordeonbouw, want er waren heel wat acoorceonbouwers actief, ondermeer Camille Parys die eerst een atelier had in de Alexianenstraat en daarna in de Dinantstraat. Parys was actief in de jaren '30, '40 en '50. Het atelier zou door zijn zoon zijn voortgezet. Dit is dus een instrument uit het atelier van Camille Parys. De waarde ligt rond de 450 à 500 euro.