Japanse Imari.

Dit is geen Chinees porselein! Maar Japans Imariporselein. Naast China was Japan eeuwenlang een belangrijke producent van porselein. Beide landen hebben elkaars design beïnvloed. Dit is evenwel geen zuiver Japans porselein. In die zin, dat het niet voor de lokale markt werd geproduceerd, het gaat dus om exportgoed voor het Westen.

Arita.

Het eerste Japanse porselein werd gebakken rond 1616 nadat de Koreaanse pottenbakker Ri-Sampei in de buurt van de havenstad Arita kaolien had gevonden, de onontbeerlijke grondstof voor het vervaardigen van porselein. Aanvankelijk bootsten de Japanse pottenbakkers de Chinese voorbeelden na, maar al gauw ontwikkelden ze een eigen stijl. De bekende centra werden Arita, Kyoto, Kutani en Satsuma. Het Artiaporselein werd via de haven Imari naar Europa verscheept. Vandaar dat dit porselein Imari- of Aritaporselein wordt genoemd. Het heeft een typisch decor met een diepblauwe onderglazuurschildering en daarop geschilderd een polychroom decor met goud en rood. Al in de 17de eeuw werd dit kleurrijke Imariporselein populair in Europa. Met het Japonisme, de herontdekking van de Japanse cultuur in de tweede helft van de 19de eeuw, werd ook het Imariporselein opnieuw naar waarde geschat. Zodoende werd de productie in Japans heropgestart alsook de export. Deze aardige schotel is een laat 19de eeuws Imaribord, goede voor 50 euro.

Japanse Imari.Dit is geen Chinees porselein! Maar Japans Imariporselein. Naast China was Japan eeuwenlang een belangrijke producent van porselein. Beide landen hebben elkaars design beïnvloed. Dit is evenwel geen zuiver Japans porselein. In die zin, dat het niet voor de lokale markt werd geproduceerd, het gaat dus om exportgoed voor het Westen.Arita.Het eerste Japanse porselein werd gebakken rond 1616 nadat de Koreaanse pottenbakker Ri-Sampei in de buurt van de havenstad Arita kaolien had gevonden, de onontbeerlijke grondstof voor het vervaardigen van porselein. Aanvankelijk bootsten de Japanse pottenbakkers de Chinese voorbeelden na, maar al gauw ontwikkelden ze een eigen stijl. De bekende centra werden Arita, Kyoto, Kutani en Satsuma. Het Artiaporselein werd via de haven Imari naar Europa verscheept. Vandaar dat dit porselein Imari- of Aritaporselein wordt genoemd. Het heeft een typisch decor met een diepblauwe onderglazuurschildering en daarop geschilderd een polychroom decor met goud en rood. Al in de 17de eeuw werd dit kleurrijke Imariporselein populair in Europa. Met het Japonisme, de herontdekking van de Japanse cultuur in de tweede helft van de 19de eeuw, werd ook het Imariporselein opnieuw naar waarde geschat. Zodoende werd de productie in Japans heropgestart alsook de export. Deze aardige schotel is een laat 19de eeuws Imaribord, goede voor 50 euro.