Boch La Louvière.

Bijna anderhalve eeuw lang was de keramiekfabriek van Kéramis, opgestart door de familie Boch te La Louvière, de grootste producent van serviesgoed in ons land. Je kunt er dus van op aan dat iedereen, vroeger, uit een Bochservies at. Het bedrijf was rond 1880 - 1900 aan zijn hoogtepunt toe en produceerde heel wat serviezen. Het gaat steeds om wat men "faience fine" noemt, een soort geglazuurde pijpaarde. Daardoor gaat het om vrij zachte en poreuze keramiek. Dat wil ook zeggen dat je snel vlekkenvorming krijgt. Leg een stuk boter op zo'n schotel en het vet dringt er helemaal in door. Het bedrijf pakte in die tijd om de haverklap uit met nieuwe reeksen. De meest populaire serviezen, zoals de "Grand Bouquet" waren een lang leven beschoren en werden heel lang doorgeproduceerd. Dit servies was minder populair, maar werd toch een tijdlang geproduceerd. U zou trouwens borden van verschillende leeftijden bezitten. Want wie wat brak kon dus bijbestellen. En latere edities durfden wel eens ietsje van formaat verschillen. Wat is nu de waarde van zo'n Bochservies? De faience van Boch komt veel voor en wordt niet zo druk verzameld. Zowel op de vlooienmarkt als in de Kringloop tik je dergelijke borden op de kop voor een prikje, bijvoorbeeld 1 euro per stuk, soms zelfs minder... Dit neemt niet weg dat het best leuk eten is uit een dergelijk romantisch servies! Dus: gebruik het maar.

Boch La Louvière.Bijna anderhalve eeuw lang was de keramiekfabriek van Kéramis, opgestart door de familie Boch te La Louvière, de grootste producent van serviesgoed in ons land. Je kunt er dus van op aan dat iedereen, vroeger, uit een Bochservies at. Het bedrijf was rond 1880 - 1900 aan zijn hoogtepunt toe en produceerde heel wat serviezen. Het gaat steeds om wat men "faience fine" noemt, een soort geglazuurde pijpaarde. Daardoor gaat het om vrij zachte en poreuze keramiek. Dat wil ook zeggen dat je snel vlekkenvorming krijgt. Leg een stuk boter op zo'n schotel en het vet dringt er helemaal in door. Het bedrijf pakte in die tijd om de haverklap uit met nieuwe reeksen. De meest populaire serviezen, zoals de "Grand Bouquet" waren een lang leven beschoren en werden heel lang doorgeproduceerd. Dit servies was minder populair, maar werd toch een tijdlang geproduceerd. U zou trouwens borden van verschillende leeftijden bezitten. Want wie wat brak kon dus bijbestellen. En latere edities durfden wel eens ietsje van formaat verschillen. Wat is nu de waarde van zo'n Bochservies? De faience van Boch komt veel voor en wordt niet zo druk verzameld. Zowel op de vlooienmarkt als in de Kringloop tik je dergelijke borden op de kop voor een prikje, bijvoorbeeld 1 euro per stuk, soms zelfs minder... Dit neemt niet weg dat het best leuk eten is uit een dergelijk romantisch servies! Dus: gebruik het maar.