Brusselaar Charles Kaisin (48) zamelde vorig jaar meer dan honderdduizend euro in voor het Erasmusziekenhuis en de strijd tegen covid-19 met Origami for Life, een reeks installaties van gevouwen vogels, ingestuurd door gewone burgers. Het project doet weldra ook het Palais de Tokyo in Parijs aan, ten gunste van de organisatie Samusocial en de daklozen.

Het verleden leert ons dat pandemieën als cholera, de Spaanse griep en tuberculose een grote invloed hadden op onze stedenbouw en design. Zal de coronacrisis ook voor een hertekening van onze woningen en openbare ruimtes zorgen? 'Het is altijd gevaarlijk om te voorspellen vanuit de geschiedenis.'

Tien jaar nadat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de deuren sloot, rondde het de voorlaatste fase af van zijn indrukwekkende renovatie. Hoewel enthousiaste bezoekers nog even geduld moeten uitoefenen, gidste architecte Dikkie Scipio ons alvast langs de mooiste hoekjes van het nieuwe museum. 'Het was prachtig om het gebouw terug te brengen in zijn oude grandeur.'

Bart Lenaerts en Jolijn Gyssels van de ontbijt- en lunchbar Noen bieden met BuroMuro een platform aan grafische kunstenaars. Na jarenlang onze smaakpapillen te verwennen, stillen ze nu onze kunsthonger met betaalbare gicléeprints.

Kunstenaarsduo Jacqy duVal vond zowat twintig jaar geleden in het centrum van Brugge een plek om thuis te komen, maar ook een woning die de creativiteit volop voedt. In dit bijzondere jarenveertigpand experimenteert het koppel met geometrische kleurvlakken die oplichten zodra het licht rijkelijk binnenvalt.