September heeft meer in z'n mars dan de vermaledijde terugkeer naar de schoolbanken. In Brussel staat de hele maand in het teken van Design September: een event met meer dan honderd expo's, pop-upshops en lezingen over design en architectuur. Een selectie van de tien hoogtepunten.

Wie kunst wil ontdekken trekt van vandaag tot en met zondag best door de straten van de hoofdstad voor de 14de editie van Brussels Gallery Weekend. Tientallen galerijen en verschillende kunstinstellingen loodsen de bezoekers langs nieuwe kunstcollecties, zelfs met audiobeschrijving.

De tachtigjarige iconische ontwerpster Zandra Rhodes ging in zee met Ikea voor een kleurrijke, maximalistische collectie. Brits, Zweeds, Indisch, Australisch, Amerikaans: de Karismatisk-collectie van Zandra Rhodes voor Ikea mixt verschillende culturen en stijlen, volledig in lijn met haar kenmerkende vormgeving. 'Ik hoop dat deze kleurrijke designs vreugde brengen,' aldus de Britse ontwerpster.

Wandelen met een thematische podcast in de oren kan een ideale manier zijn om op een laagdrempelige en ontspannende manier bij te leren. Wij trokken naar Hasselt voor een rondleiding van enkele bekende Limburgse muziekfanaten en naar Gent en Antwerpen, waar we ons lieten gidsen door de architectuurpodcast van Immodôme.

Een zomer lang tippen locals uit de buurlanden hun favoriete plekken om te wandelen, uit te waaien of lekker te eten, op maximum drie uur rijden van Brussel. Deze week: kunst, architectuur en trektochten in West-Duitsland.