Chocoladeliefhebbers aller landen, rep je naar de wereldwinkel. Daar is het tijdens de Week van de Fair Trade (van 7 tot 17 oktober) alles cacao wat de klok slaat. En Oxfam wil zijn chocoladekoorts graag met jou delen. Want elke reep eerlijke chocolade geeft de boeren in het Zuiden een duwtje in de rug!

Bovendien liggen er zes nieuwe soorten fairtradechocolade voor je klaar. Biologische cacao en suiker, gemengd met verrassende smaken zoals kokosnoot en amandelen. Of stap over naar the dark side met een van de drie fondantrepen met 72% cacao. Puur, met koffie of met stukjes cacaoboon.

Doe mee met de wedstrijd en maak kans op een chocoladepakket met een reep van elke nieuwe smaak!

Niet gewonnen?

Geen nood: download je bon op www.oxfamwereldwinkels.be en krijg tussen 7 en 17 oktober een gratis reep chocolade bij je aankoop in elke Vlaamse Oxfam-Wereldwinkel.

Geef het Zuiden het woord

Vingers in de lucht wie niet zonder chocolade kan. Dat zijn best veel mensen. Toch verdienen cacaoboeren in het Zuiden amper hun brood met de teelt van cacao, bron van onze chocoladeverslaving. Niet eerlijk! Als we een eerlijke chocoladesector willen, dan moeten we rekening houden met de noden van de cacaoboeren. En wie kent die beter dan de boeren zelf? De voorbije jaren voerde Oxfam campagne om de boeren mee aan de internationale onderhandelingstafels te krijgen. En dat lukte.

In juni 2016 is er een grote internationale cacao-conferentie gepland. Tijd om een stap verder te gaan.

Stem cacao!

Het kan niet de bedoeling zijn dat boeren 'er even bij komen zitten', zonder het woord te krijgen. Daarom brengt Oxfam cacaoboeren bijeen om hen voor te bereiden op de grote internationale cacao-conferenties, waarop alle spelers, grote bedrijven en overheden, uit de sector aanwezig zijn.

GF
© GF

Daar kunnen ze samen de tijd nemen om te kijken wat de échte problemen zijn voor cacaoboeren, waar ook in de wereld. We willen tijd maken om advies en kennis in te winnen, om te bouwen aan oplossingen. En we willen bovenal de finale agenda van de cacao-conferentie in juni 2016 mee bepalen. Want een conferentie over duurzaamheid schiet haar doel helemaal voorbij als er niet naar de zwakste schakel geluisterd wordt.

Daarom organiseerde Oxfam-Wereldwinkels begin september een voorbereidende bijeenkomst in Ghana. We nodigden boeren- en middenveldorganisaties uit de hele cacaowereld uit. We namen een paar dagen de tijd om naar elkaar te luisteren, problemen te benoemen en een gezamenlijke prioriteitenlijst op te stellen. Nu hebben we nog een half jaar de tijd om te lobbyen voor een degelijke agenda voor de cacao-conferentie. Een agenda die de cruciale struikelblokken bevat en die cacaotaboes bespreekbaar maakt. Of hoe de stem van onze beweging in Vlaanderen én die van boeren wereldwijd een duidelijk pleidooi moet worden voor een eerlijk spel in de cacaoketen.

Chocoladeliefhebbers aller landen, rep je naar de wereldwinkel. Daar is het tijdens de Week van de Fair Trade (van 7 tot 17 oktober) alles cacao wat de klok slaat. En Oxfam wil zijn chocoladekoorts graag met jou delen. Want elke reep eerlijke chocolade geeft de boeren in het Zuiden een duwtje in de rug! Bovendien liggen er zes nieuwe soorten fairtradechocolade voor je klaar. Biologische cacao en suiker, gemengd met verrassende smaken zoals kokosnoot en amandelen. Of stap over naar the dark side met een van de drie fondantrepen met 72% cacao. Puur, met koffie of met stukjes cacaoboon. Doe mee met de wedstrijd en maak kans op een chocoladepakket met een reep van elke nieuwe smaak!Niet gewonnen? Geen nood: download je bon op www.oxfamwereldwinkels.be en krijg tussen 7 en 17 oktober een gratis reep chocolade bij je aankoop in elke Vlaamse Oxfam-Wereldwinkel.Geef het Zuiden het woordVingers in de lucht wie niet zonder chocolade kan. Dat zijn best veel mensen. Toch verdienen cacaoboeren in het Zuiden amper hun brood met de teelt van cacao, bron van onze chocoladeverslaving. Niet eerlijk! Als we een eerlijke chocoladesector willen, dan moeten we rekening houden met de noden van de cacaoboeren. En wie kent die beter dan de boeren zelf? De voorbije jaren voerde Oxfam campagne om de boeren mee aan de internationale onderhandelingstafels te krijgen. En dat lukte.In juni 2016 is er een grote internationale cacao-conferentie gepland. Tijd om een stap verder te gaan. Stem cacao!Het kan niet de bedoeling zijn dat boeren 'er even bij komen zitten', zonder het woord te krijgen. Daarom brengt Oxfam cacaoboeren bijeen om hen voor te bereiden op de grote internationale cacao-conferenties, waarop alle spelers, grote bedrijven en overheden, uit de sector aanwezig zijn. Daar kunnen ze samen de tijd nemen om te kijken wat de échte problemen zijn voor cacaoboeren, waar ook in de wereld. We willen tijd maken om advies en kennis in te winnen, om te bouwen aan oplossingen. En we willen bovenal de finale agenda van de cacao-conferentie in juni 2016 mee bepalen. Want een conferentie over duurzaamheid schiet haar doel helemaal voorbij als er niet naar de zwakste schakel geluisterd wordt.Daarom organiseerde Oxfam-Wereldwinkels begin september een voorbereidende bijeenkomst in Ghana. We nodigden boeren- en middenveldorganisaties uit de hele cacaowereld uit. We namen een paar dagen de tijd om naar elkaar te luisteren, problemen te benoemen en een gezamenlijke prioriteitenlijst op te stellen. Nu hebben we nog een half jaar de tijd om te lobbyen voor een degelijke agenda voor de cacao-conferentie. Een agenda die de cruciale struikelblokken bevat en die cacaotaboes bespreekbaar maakt. Of hoe de stem van onze beweging in Vlaanderen én die van boeren wereldwijd een duidelijk pleidooi moet worden voor een eerlijk spel in de cacaoketen.