Waarom zijn zelfs sportieve mensen buiten adem na het nemen van de trap?

© iStock

Je sport regelmatig, bent best goed in vorm, maar je moet toch naar adem happen wanneer je de trap hebt genomen? Dat is perfect verklaarbaar.

Advertentieborden in stations of winkelcentra manen je aan de trap in plaats van de lift te nemen: lichaamsbeweging maakt immers deel uit van het masterplan naar een eeuwig leven. Maar hoe komt het dat je altijd buiten adem bent wanneer je de trap naar boven bent geklommen, zelfs al sport je meermaals per week zonder problemen? Greatist legt uit.

“Eerst en vooral: dat wil niet zeggen dat je geen conditie hebt”, stelt personal trainer Jordan Syatt ons gerust; “Je hartslag is net heel plots snel naar boven gegaan en je hebt meer zuurstof nodig, vandaar het hijgen.” Dat zegt ook Nieca Goldberg, cardiologe en voorzitster van het Joan H. Tisch centrum voor vrouwelijke gezondheid in New York.

“We hebben veel spieren nodig om een trap op te lopen. In feite voer je eigenlijk uphill lunges uit terwijl je ook nog eens de zwaartekracht bestrijdt. Zo’n beweging – ook al voeren we die bijna dagelijks uit wanneer we de trap nemen – is nu eenmaal meer geavanceerd dan een gemiddelde fitnessoefening”, aldus Goldberg aan Greatist.

via GIPHY

Wie sport voert cardio en kracht vaak gescheiden van elkaar uit, bijvoorbeeld een half uurtje op de loopband, gevolgd door een BBB-sessie of een reeks armspieroefeningen. Wie de trap oploopt smijt zich eigenlijk in een oefening met hoge intensiteit uit die zowel cardio als kracht combineert. “Zelfs al ben je goed in vorm: het is een beweging die je plots zonder warm-up uitvoert en die afwijkt van je regulier fitnessregime”, zegt atletiekcoach Jason Fitzgerald.

Dus zelfs wie jaarlijks deelneemt aan de marathon van Brussel kan wel eens staan hijgen nadat hij of zij te voet naar de derde verdieping is geklommen. De enige remedie? Héél vaak trappenlopen en machines zoals de StairMaster of Jacob’s Ladder gebruiken wanneer je in de sportschool bent.

(KS)

via GIPHY

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content