Vrouwen en volwassenen met laag inkomen sporten het minst

© iStock

De gezondheidsvoordelen van sporten op oudere leeftijd zijn enorm. Toch blijkt dat we sport steeds meer schrappen van het programma naarmate we ouder worden. Vrouwen en mensen met een laag inkomen doen dat het vaakst, blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Sporten is gezond, ook op latere leeftijd. En toch blijkt dat de meeste mensen stoppen met sporten eens ze de volwassen leeftijd bereiken. Zelfs mensen die als kind vaak en graag sportten, zijn geneigd om dat uiteindelijk niet vol te houden.

Goed voor de kinderen

Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Chan School of Public Health (HSPH) interviewden 2506 volwassenen die als kind regelmatig gesport hadden maar daarmee stopten na de leeftijd van 18 jaar.

Bij de groep van 26-plussers is de uitval het grootst. Waar 40 procent van de ondervraagden nog aan sport deed tot zijn 25, daalt dat percentage naar 26 procent tussen 26 en 49 jaar. Na de leeftijd van 50 jaar is nog maar 1 op 5 regelmatig in de sportzaal of op het veld te zien.

Opvallend is dat bijna alle ouders uit de testgroep enthousiast zijn over sport voor hun eigen kinderen. 89 procent van hen geeft aan dat hun lagere- of middelbare schoolkind voordeel haalt uit sport, zowel mentaal en fysiek als op het vlak van discipline, toewijding en sociale vaardigheden.

Sportblessure

“Deze resultaten leiden naar de vraag of er een manier is om de kloof te overbruggen en het enthousiasme over de weldaden van sport mee te nemen naar de groep 26-plussers”, zegt Robert Blendon, hoofdauteur van het rapport.

Volgens Blendon zijn de meest gehoorde redenen om te stoppen met sporten gezondheidsproblemen, gebrek aan interesse of ongemak. “Ze switchen dus van alle voordelen voor de kinderen naar alle nadelen voor zichzelf.”

Vrouwen blijken nog vaker te stoppen met sporten dan mannen en geven als reden op dat ze minder gemakkelijk toegang hebben tot sportgelegenheden of sport minder belangrijk vinden dan hun baan goed uitoefenen en hun gezin goed verzorgen. Ook de angst voor een sportblessure speelt hen parten.

Gratis sport

Ten slotte blijkt dat mensen met lage inkomens als groep minder sporten op oudere leeftijd dan het gemiddelde. In gezinnen met een gezamenlijk inkomen van meer dan 75.000 dollar per jaar (70.000 euro) zijn 37 procent van de volwassenen nog regelmatig aan het sporten. In gezinnen met een inkomen van 25.000 dollar per jaar (23.000 euro) is dat nog slechts 15 procent.

Volgens Ed Foster-Simeon, de voorzitter van de U.S. Soccer Foundation, verklaren vooral het gebrek aan gratis sportmogelijkheden en veilige spel- en sportplaatsen in zones waar vooral lage-inkomensgezinnen wonen, waarom deze groep meer dan de helft minder sport.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content