Vijf prachtige nationale parken van Europese bodem

Europa is een continent dat uitblinkt in nationale parken. Wil je deze zomer graag bakstenen inruilen tegen natuurlijk gesteente en wolkenkrabbers tegen hoge bomen, zoek dan je toevlucht in één van deze natuurgebieden.

Vijf prachtige nationale parken van Europese bodem
© Getty

Lake District (Engeland) © Getty

Eind achttiende eeuw was de Britse dichter William Woodsworth lyrisch over het Lake Dirstrict in zijn gedichtenbundel 'Lyrical Ballads', waarmee hij het startschot van de Romatiek gaf. In zijn beroemdste gedicht 'I wandered Lonely as a cloud' bezingt hij de goudkleurige narcissen die het lieflijke landschap sieren.

Rondane (Noorwegen) © Getty

Rondane Nasjonalpark dateert van 1962 en is daarmee het oudste nationaal park in Noorwegen. De hoogvlakte ligt op zo'n driehonderd kilometer ten noorden van Oslo en is herkenbaar door de afgeronde bergen en langgerekte dalen. Diehard stappers kunnen de Rondanesti volgen, een 430 kilometer lange wandeltocht door het park die van Oslo naar Hjerkinn gaat.

Plitvice Meren (Kroatië) © Getty

Het Plitvice Meren Nationaal Park, gelegen in het binnenland van Kroatië, prijkt sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De sprookjesachtige natuur is dan ook betoverend: zestien turquoise meren en negentig watervallen worden omgeven door hoge bossen, waar je met veel geluk een hert, wild zwijn, wolf, beer of lynx kunt spotten. Mocht dat niet lukken, dan heb je 140 soorten vogels en 30 procent van alle vlinders in Kroatië als troostprijs.

Bialowieza (Polen) © Getty

Een van de oudste nationale parken en reservaten in Europa ligt in het centrale deel van het Bialowieza-woud in het oosten van Polen. Het Nationaal Park Bialowieza is wereldwijd beroemd door het ongerepte oerbos waar wisents, herten, wolven, lynxen en bevers van het leven genieten. Het zuiden van het nationaal park is strikt beschermd omdat het jammer genoeg bedreigd wordt door illegale houtkap en kan dus alleen met een gids worden bezocht.

Ordesa y Monte Perdido (Spanje) © Getty

Het Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park in de Spaanse Pyreneeën ligt er in alle seizoenen mooi bij. Het landschap rond het kalkmassief wisselt af tussen spectaculaire kloven (canyons) en bergtoppen van wel 3.000 meter hoog. De parel in dit nationaal park is zonder twijfel de Ordesa Valley. De Arazas-rivier kronkelt door deze gletsjervallei en klatert op verschillende plekken een waterval over de rotsen.