Video: ‘Waarom zijn mannen met lichaamshaar normaal en vrouwen die niet scheren onhygiënisch?’

© Instagram Monica Hernandez

In deze video vertellen drie jonge vrouwen over hoe ze hun lichaamshaar geaccepteerd hebben. ‘Vrouwen hebben lichaamshaar, maar scheren het af. Dat is niet iets dat ze zelf beslist hebben, het is iets dat beslist wordt door de maatschappij’.

Deze video, die de vrucht is van een samenwerking tussen Style Like U en Allure, laat Monica Hernandez, Alexandra Marzella en Ayqa Khan aan het woord. De drie vrouwen vertellen over de strijd die ze geleverd hebben tegen de lichaamshaarnormen van onze maatschappij.

Onrealistisch

‘Het ideale vrouwenlichaam in onze samenleving is volledig haarloos en slank. Voor de meeste vrouwen is dat nochtans geen realistisch schoonheidsideaal. Fantastisch voor het kapitalisme dus’, klinkt het. De drie vertellers waren het beu om zich iedere dag te moeten scheren om te voldoen aan de norm.

Ayqa Khan getuigt: ‘Vroeger wilde ik lijken op mijn blonde vriendinnen. Ik moest twee uur vroeger opstaan om volledig haarloos naar school te kunnen gaan. Het was een soort overlevingsmechanisme.’

Onhygiënisch

Rondlopen met lichaamshaar als vrouw is echter niet altijd even vanzelfsprekend. ‘Ik werd uitgescholden voor een onhygiënisch varken.’ De drie vrouwen zijn het erover eens dat lichaamshaar bij mannen als normaal wordt beschouwd, terwijl vrouwelijk lichaamshaar als onhygiënisch wordt gecategoriseerd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Lees ook: Franse vrouwen delen massaal foto’s van hun lichaamshaar en deze drie vrouwen maken korte metten met de clichés van ouder worden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content