Van squats tot de loopband: 4 fitnessmythes ontkracht

© istock

Of je nu zweert bij Kayla, op dinsdag altijd een BBB-groepsles volgt of liever op je eentje traint: in het fitnesscentrum doen heel wat verhalen de ronde over hoe je nu op de beste manier kan trainen. Jammer genoeg zitten tussen al deze tips en tricks ook behoorlijk wat onzin. Greatist sprak met gerenommeerde sportinstructeurs en kinesisten om enkele van deze verhalen te ontkrachten.

Van zware gewichten word je breder

Dit is een angst die veel vrouwelijke sporters met zich meesleuren, aldus spin-instructeur en Hollywood Cycle-ster Nick Hounslow. “Het is echt een verlies voor hun training wanneer ze weigeren om zwaardere gewichten te gaan gebruiken, zelfs wanneer hun spieren dat aankunnen. Op die manier weerhouden ze zichzelf van vooruitgang, van een sterker lichaam. Het meest frappante van de zaak is dat een grotere spiermassa ook zorgt voor een beter metabolisme. Kijk maar eens naar de Instagramfeed van Victoria’s Secret models: die meisjes tillen behoorlijke gewichten en doen aan zware crossfit, en zij zijn toch allesbehalve breed of mannelijk te noemen.”

Er is maar één juiste manier om te squatten of lungen

“Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn 1000 verschillende manieren”, aldus Chalene Johnson van PiYo. “Natuurlijk moet je rekening houden dat de druk goed verdeeld is, maar daarnaast is het belangrijk om na te denken over het postuur van de sporter en zijn of haar verleden met blessures. Iemand met een zwaar bovenlijf en dunne beentjes zal de oefening op een andere manier moeten uitvoeren, iemand met zwakke knieën zal ook anders moeten staan dan iemand met zwakke enkels. Daarnaast kan een lunge of squat op verschillende manieren ook verschillende spiergroepen bereiken. Het hangt er allemaal vanaf wat je doel is.”

Je moet je spieren verwarren om kracht te vergaren

“Dit is een heel populair gerucht, zeker onder mannen”, zegt Martin Berkhan, oprichter van LeanGains. “Deze onzin wordt wel eens de ‘muscle confusion theory’ genoemd, waarbij men je aanraadt om zoveel mogelijk je trainingsroutine te verwisselen en steeds andere oefeningen te doen zodat je spieren ‘verrast’ worden en harder zullen samentrekken. Op die manier voelt elke trainingssessie even zwaar en heb je het gevoel dat je harder traint, maar je zal nooit weten of je echt beter wordt omdat je het verschil niet kan merken. Afwisseling is goed om verveling tegen te gaan en de focus op zoveel mogelijk spiergroepen te houden, maar het is heus niet erg om iedere maandag en donderdag en zondag dezelfde reeks oefeningen te doen.”

Op een loopband lopen is beter voor je knieën dan lopen op het asfalt

“Lopen is een makkelijke, kosteloze training die jammer genoeg veel impact heeft op de knieën”, aldus Todd Schlifstein van het New York University Medical Center’s Rusk Institute. “Aangezien het de kracht die je lichaamsgewicht op je gewrichten uitoefent de oorzaak is van deze pijn, maakt het dus niet uit of je nu op de verharde weg of op een treadmill traint.”

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content